Krónika

Több száz makákó tűnt el egy templomból

Az északkelet-thaiföldi Tham Pha Mak Ho templom évtizedek óta rengeteg makákónak ad otthont: a szerzetesek minden reggel rizst és gyümölcsöt helyeznek ki az állatoknak, míg a turisták banánnal és magvakkal etetik az állatokat, amelyeket a helyi árusoktól vásárolnak – írta meg a The Guardian jelentése alapján a Liner.hu.

Több száz makákó tűnt el egy templomból
Több száz makákó tűnt el egy templomból
Fotó: Facebook/Alexander Ivantchev

Az elmúlt hónapokban riasztó tendencia ütötte fel a fejét: a helyiek ugyanis észrevették, hogy hiába érkeztek étellel, egyre kevesebb majom üdvözölte őket. A helyi média is beszámolt arról, hogy több száz majom tűnt el a Loei tartományban található templomból.

A rejtély nem csupán a lakosságot, de a hatóságokat is foglalkoztatja: úgy vélik, az évszakok változása vagy a koronavírus-járvány miatt vándorolhattak el, hiszen a járvány ideje alatt alig kaptak gyümölcsöt a turistáktól. Egyesek azonban ennél sokkal borúsabb okot látnak a háttérben.

Úgy vélik, hogy az illegális kereskedelem áldozatai lettek az eltűnt makákók. Edwin Wiek, a Wildlife Friends Foundation of Thailand (WFFT) alapítója pedig egyenesen kijelentette, hogy a majmokat elrabolhatták, és átvihették a határon. Ennek bizonyítására elárulta, hogy több olyan farm is van Laoszban, ahol ezt a bizonyos fajt fedezték fel.

A majmok, köztük is inkább a makákók kereskedelme a koronavírus-járvány óta jelentősen megugrott a régióban, főként miután Kína 2020 márciusában felfüggesztette a makákóexportot, ami megkavarta a globális kereskedelmet is, és előnyös helyzetbe hozta az illegális kereskedőket.

Anek Nakthorn alezredes, a környezetvédelmi bűnözési osztály helyettes rendőrfelügyelője rámutatott, minden olyan helyszínt, ahol majmok élnek, veszélyeztetettnek tekintenek az illegális kereskedők miatt, hozzátéve, hogy „mind a turisztikai látványosságok, mind a nem turisztikai látványosságok és a majmokkal rendelkező templomok rajta vannak a megfigyelési listájukon”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom