Krónika

Magyarország az európai rezsivédelmi verseny élmezőnyében van

A magyar rezsicsökkentést azonban a Bruegel Intézet, módszertani okokra hivatkozva, nem számította be

Lelepleződött a statisztikai trükközés: Magyarország az európai rezsivédelmi verseny élmezőnyében van

A brüsszeli székhelyű Bruegel Intézet tegnap frissítette az európai országok energiaválságra adott válaszait összesítő adatsorát. A magyar rezsicsökkentést azonban az intézet, módszertani okokra hivatkozva, nem számította be. A magyar dollármédia legfrissebb tudósításaiban tehát megint hazudott rezsiügyben – Magyarország Európában az egyik legtöbbet fordította a polgárok rezsiköltségének alacsonyan tartására.

A brüsszeli Bruegel Intézet folyamatosan frissülő adatbázist vezet az európai országok rezsivédelmi intézkedéseiről. Tegnapi közleményében az intézet Magyarországot az uniós rezsitámogatási rangsor végére helyezte. A magyar dollármédia kiemelten foglalkozott a kérdéssel, és újfent a rezsicsökkentést támadták.

Trükközésük azonban gyorsan lelepleződött. A Bruegel Intézet módszertani összefoglalójában leírja, hogy „mivel a rezsicsökkentés nem ideiglenes intézkedés, ezért nem számítja be azt a magyar adatba”. A rezsicsökkentés azonban természetesen rezsitámogatás – azt is figyelembe véve Magyarország GDP-je csaknem hat százalékát fordította 2022-ben rezsivédelemre, amivel az uniós rangsor negyedik helyén áll.

Kapcsolódó írásaink