Krónika

Kivégeztek Texasban egy rendőrgyilkost

Ruiz korábban öt társával együtt a kivégzések leállítását kérvényezte, mert szerintük az intézmény lejárt érvényességű gyógyszereket használ az ítéletek végrehajtásához

Kivégezték szerdán méreginjekcióval Texasban a 2007 márciusi dallasi rendőrgyilkosság elítéltjét.

Kivégeztek Texasban egy rendőrgyilkost
Wesley Ruiz korábban öt társával együtt a kivégzések leállítását kérvényezte
Fotó: AFP/HANDOUT/TEXAS DEPARTMENT OF CRIMINAL JUSTICE

Az 43 éves elítélt, Wesley Ruiz az utolsó szó jogán először az áldozat hozzátartozóitól kért bocsánatot, majd a családjától búcsúzott el. A börtön falain kívül motoros rendőrök emlékeztek meg meggyilkolt kollégájukról.

Ruiz korábban öt társával együtt a kivégzések leállítását kérvényezte, mert szerintük az intézmény lejárt érvényességű gyógyszereket használ az ítéletek végrehajtásához, de a bíróság a kérést elutasította.

Ruiz, aki a gyilkosság elkövetésekor kábítószer hatása alatt állt, autós üldözés után lőtte le az akkor 33 éves Mark Nixet, akinek a lövedék a jelvényén megpattanva a nyaki artériájába fúródott. A rendőr a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

Ruiz a tárgyalás során önvédelemre hivatkozva azt állította, hogy a rendőr megfenyegette, hogy megöli, és ezért lőtt.

A meggyilkolt rendőr hét éve szolgált a dallasi rendőrségnél, a haditengerészet veteránja volt, és éppen házasodni készült.

Az Egyesült Államokban idén eddig négy kivégzést hajtottak végre, ebből kettőt Texasban, ahol ebben az évben 7 halálos ítélet végrehajtását tervezik, a következőt a jövő héten.

Kapcsolódó írásaink