Bűnügy

Ezért tudott továbbmenekülni a drogos, kegyetlen rendőrgyilkos lőtt sebbel is

Ha valaki valamilyen befolyásoltság alatt áll, az nem méri fel, hogy rendőri túlerővel áll szemben

Rettentően nehéz megfékezni egy bedrogozott embert, aki ámokfutásba kezd – ezt mondta az Origónak az általuk megkérdezett biztonságpolitikai szakértő.

Ezért tudott továbbmenekülni a drogos, kegyetlen rendőrgyilkos lőtt sebbel is
Georg Spöttle
Fotó: MH

George Spöttle biztonságpolitikai szakértő, aki korábban évekig szolgált a német rendőrségnél, arra reagált, hogy csütörtökön éjszaka, egy magából kikelt agresszív férfi három rendőrt is megkéselt a XI. kerületben.

Egyiküket olyan brutálisan, hogy meghalt. Az ámokfutót végül csak úgy tudták megfékezni a megkéselt, vérző rendőrök, hogy lábon lőtték. De még akkor is megpróbált továbbfutni. „Nem véletlen – mondta a szakember –, ilyen helyzetekben a fájdalmat is másként érzékelik a támadók.”

„Nagyon ritka az, hogy rendőrökre támadnak Magyarországon, főleg ilyen vehemenciával, fegyverrel, késsel vagy pisztollyal. Pont ezért a rendőrök nincsenek, nem is lehettek felkészülve a csütörtök éjszakai támadásra” – folytatta George Spöttle.

Erről Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt pénteken reggel.

„Ez megráz bennünket, ami azért van, mert ez nem mindennapos eset” – mondta a miniszterelnök. Szerinte a rendőrök jól végzik a munkájukat, azért is sokkoló egy-egy ilyen eset. Egy bűncselekmény emlékeztet bennünket arra, hogy a biztonságunk nagy érték, meg kell becsülni – foglalta össze a kormányfő.

„Gondoskodni fogunk a csütörtök este, Budapesten meggyilkolt rendőr családjáról” – jelentette ki a kormányfő a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című adásában. Orbán Viktor kiemelte: együttérzésüket fejezik ki a meggyilkolt rendőr családjának.

George Spöttle szerint az olyan ártalmatlan tűnő riasztások, mint amikor egy családon belül vitához vagy két szomszéd konfliktusához riasztják a rendőröket, sokkal nagyobb veszélyt rejtenek, mint azt sokan gondolnánk.

„Saját rendőri tapasztalatból tudom, hogy a legegyszerűbb eset is néha sokkal komolyabbra fordulhat, mint mondjuk egy bankrablás. Ez azért is lehet, mert magam is találkoztam olyannal, amikor a tettes, aki miatt riasztottak minket, részeg volt, vagy be volt drogozva. Márpedig, ha valaki valamilyen befolyásoltság alatt áll, az nem méri fel, hogy rendőri túlerővel áll szemben, és nagyon kiszámíthatatlanul viselkedik.”

Pont ez történt csütörtökön éjszaka is, amikor egy tomboló férfihoz riasztották a rendőröket. Az ámokfutó egyik szomszédja, Anita elmondása szerint valamin összeveszett a mellette élő családdal, és késsel rontott rájuk.

„Az egészen biztos, hogy drogozott, szerintem emiatt is viselkedhetett nagyon agresszívan. Azt nem tudom, miért támadhatott rá a szomszédjára, azt viszont igen, hogy több lakóba is belekötött az elmúlt napokban. Úgy tudom, hogy miután összeszólalkoztak, bement a lakásába egy késért, aztán rá akarta rúgni az ajtót a családra. Úgy tudom, a rendőrökre akkor támadt rá, amikor a házból ki akarták vezetni” – nyilatkozta George Spöttle.

A férfi az után, hogy halálra szúrta az egyik kiérkező rendőrt, egy másikat vállon, egy harmadikat pedig combon szúrt, megpróbált elmenekülni. Kifutott az utcára, aztán fel a 47-es villamos sínére.

Hiába szegeztek rá fegyvert, hiába kiabálták határozottan neki, hogy adja meg magát, a kegyetlen rendőrgyilkossággal gyanúsított férfi semmiben sem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel.

A biztonságpolitika szakértő is találkozott hasonlóval, amikor éveken keresztül rendőr volt Németországban.

„Berlinben úgy be volt drogozva egy férfi, aki miatt riasztottak minket, hogy nem érezte, hogy a karján és a combján is lövések érték. A kezében egy baltával megindult egy kollégám felé, akinek nem volt más választása, csak egy fejlövéssel tudta megfékezni, és megmenteni a saját életét. Akkor már fél tár benne volt, és mégis jött felénk.”

A szakember azt is mondja, gyakori, hogy még a könnygáz sem elég.

„Egy másik bedrogozott férfihoz mentünk ki. Lefújtuk. Olyan volt, mintha szenteltvízzel locsolnánk.”

Ahogy fogalmaz, stresszes szituációban teljesen más a fájdalomérzet, mintha valaki főzés közben megvágja a kezét.

„Amikor először lőttem emberre, nem hallottam a fegyvert. Azt hittem, csütörtököt mondott a pisztolyom. Nem érzékelsz bizonyos dolgokat, mert annyira dolgozik benned az adrenalin. Látod, hogy menekül, a társad a földön, és ha elmenekül, soha többet nem fogod el. Csak azzal foglalkozol, hogy a feladatot teljesítsd, csak azután saját magaddal” – mondta a szakértő.

„Aki szolgálatban közben veszíti el az életét, az hős. Reggel az autóban hallottam, hogy mi történt, és nagyon szíven ütött. Az borzalmas, amikor rendőrként ki kell menni a családhoz, és elmondani a szörnyű hírt. Én is csináltam ezt, és örök életre nyomot hagyott bennem” – idézte fel saját tapasztalatát George Spöttle.

Kapcsolódó írásaink