Krónika

Holland államtanács: a melegek "átnevelését" célzó terápiák betiltása jogokat sérthet

2020-ban az ENSZ az ilyen fajta terápiák globális betiltását szorgalmazta

A homoszexuálisok „átnevelését” célzó, úgynevezett reorientációs, vagy reparatív terápiák teljes tilalma sértheti a vallásszabadsághoz való alkotmányos jogot – jelentette kedden a Dutchnews hírportál, a legfelsőbb közigazgatási bíróság szerepét betöltő holland államtanács által kiadott véleményre hivatkozva.

Holland államtanács: a melegek "átnevelését" célzó terápiák betiltása jogokat sérthet
A homoszexuálisok „átnevelését” célzó, úgynevezett reorientációs, vagy reparatív terápiák teljes tilalma sértheti a vallásszabadsághoz való alkotmányos jogot
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

A holland parlament többsége tavaly februárban törvényjavaslatot terjesztett elő, amely betiltaná a gyakorlatot, és akár 22 500 eurós (kb. mintegy 8,8 millió forint) bírságot vagy egy év börtönbüntetést helyezne kilátásba az elkövetők számára.

A képviselők szerint a javaslat célja a gyermekek és a kiszolgáltatott felnőttek védelme volt a terápia hatásaitól.

Az államtanács, amely minden hatályba lépő törvényjavaslatot megvizsgál, azon az állásponton van, hogy, „megérti a tiltás indoklását, de felhívta a figyelmet, hogy a terápiát gyakran szigorú keresztény közösségekben végzik”.

Azt is megkérdőjelezte, hogy a törvényjavaslat hogyan tesz majd különbséget azok között, akiket terápiára kényszerítenek vagy akik önkéntesen folyamodnak ehhez a „módszerhez”.

Az államtanács szerint továbbá a terápia betiltását jogilag nem lehetne megvalósítani mivel a terápiát végző „szakemberek” egyszerűen másként írnák le a kezelés módszereit, folyamatát.  Arra is rámutatott, hogy a kényszerterápia elbírálása a diszkrimináció és a kényszerített orvosi beavatkozás elleni törvények hatálya alá tartozik.

Egy felmérés szerint Hollandiában körülbelül 15 szervezet és magánszemély folytat reorientációs terápiát, ezek többsége pünkösdista, baptista és evangélikus gyülekezetekben zajlik.

2020-ban az ENSZ az ilyen fajta terápiák globális betiltását szorgalmazta. A szakértők szerint az eljárás hatékonyságának nincs tudományos alapja.

Kapcsolódó írásaink