Krónika

Újabb fejlemény a párkányi szemétégető ügyében

A Nyitrai Kerületi Bíróság döntése szerint több pontban is törvénybe ütközik a párkányi képviselő-testület általános érvényű rendelete, amellyel meg szerették volna akadályozni, hogy hulladékerőmű létesüljön a helyi ipari park területén. A létesítmény ellen a magyar fél is tiltakozott.

Újabb fejlemény a párkányi szemétégető ügyében
A kép jobb szélén található a tervezett létesítmény helyszíne
Fotó: MH

Mindkét oldalon rémálomba illene, ha megvalósulna a Párkányba tervezett szemétégető – ennek jegyében Párkány és Esztergom lakossága egyöntetűen utasította el a beruházás ötletét. Most azonban a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint a Nyitrai Kerületi Bíróság úgy döntött, számos pontban is törvénybe ütközik a párkányi képviselő-testület általános érvényű rendelete, amellyel meg szerették volna akadályozni a projektet az ipari park területén.

Mint arról lapunkban is számos alkalommal beszámoltunk, a párkányiak és az esztergomiak már 2017-ben tiltakoztak és tüntettek az ötlet ellen. A szlovákiai település képviselő-testülete is kiállt a lakosok mellett, ezért 2018-ban rendeletben akadályozta meg a munkát. Utóbbi ellen viszont – szintén 2018 őszén –, Valéria Sedláková érsekújvári járási ügyész óvást emelt, és személyesen is megindokolta a képviselőknek, hogy miért tartja pontatlannak, törvénybe ütközőnek a döntést.

A járási ügyész óvását a képviselő-testület nem fogadta el, ezért a Nyitrai Kerületi Ügyészség 2019 tavaszán hivatalból a bírósághoz fordult, ez ügyben született most meg a döntés.

A Nyitrai Kerületi bíróság napokban kihirdetett döntése viszont még korántsem jelenti azt, hogy a hulladékerőmű most már azonnal megépíthető. Az Új Szó szerint több volt és jelenlegi önkormányzati képviselő úgy véli, hogy tárgyalni kell majd a bíróság döntéséről, és ezzel összefüggésben a fellebbezés sincs kizárva.

Eugen Szabó polgármester a lapnak úgy nyilatkozott, meg kell várni, amíg a kerületi bíróság ítéletét részletes indoklással írásban is megkapják, csak ezek után dönthetnek a további teendőkről. Ráadásul Párkány már fellebbezett a környezetvédelmi tárcánál amiatt, hogy az jóváhagyta a Green Park Štúrovo projektjét – ennek alapján a HC Logistik cég hulladékerőművet üzemeltethetne ott.

Az ügy tehát még egyáltalán nincs lezárva, a helyi önkormányzat tárgyalni fog a szükséges lépésekről.

Kapcsolódó írásaink