Krónika

Cellainformációk segítségével kerítik elő a tüntetőket a kínai hatóságok

Az évtizedek óta nem látott tüntetéshullámnak állami részről is lesznek következményei

Vasárnap este több száz tüntető gyűlt össze Pekingben, a szigorú covidkorlátozások megszüntetése miatt. Néhányan a cenzúra ellen is felszólaltak, valamint nagyobb politikai szabadságot követeltek – írja a CNN.

Cellainformációk segítségével kerítik elő a tüntetőket a kínai hatóságok
A Tibeti Ifjúsági Kongresszus (TYC) aktivistái üres papírokat tartanak kezükben a Kínában.
Fotó: AFP/Money Sharma

Habár a Kínában meglehetősen szokatlan tiltakozás hétfőn a kora reggeli órákban békés véget ért, néhány tüntetőt azóta felkeresett a rendőrség, és az eseményen való részvételükről faggatták őket.

Kína kész enyhíteni a covidszigoron. A hatóságok a mobiltelefonok cellainformációiból tudták meg, kik voltak azok a lakosok, akik a tüntetés helyszínén tartózkodtak. Akiket felkerestek, azoknak kihallgatásra kell jelentkezniük egy megadott rendőrőrsön – írja a Liner.hu.

Amikor az érintettek rákérdeztek, hogy erre miért van szükség, azt a választ kapták, hogy a pekingi városi közbiztonsági hivatal utasítása kell megjelenniük a kihallgatáson. Sanghajban is tartottak tüntetéseket, ahol az elnök lemondását követelték, ott a helyszínhez közeli aluljárókban az emberek telefonját is átvizsgálták, többektől pedig elkobozták a készüléküket.

Több tüntető úgy próbálta kijátszani a hatóságok nyomkövetését, hogy repülőgépes üzemmódban tartotta a mobilját, és csak hazatérve csatlakoztak újra a hálózatra. A hírek szerint velük nem lépett kapcsolatba a rendőrség.

Mint írják, Kínában ugyan kisebb, helyi demonstrációk időről időre előfordulnak, azonban a mostani tüntetéshullámra az 1989-es, Tienanmen téri, vérbe fojtott tiltakozás óta nem volt példa. Az ország vezetése bár jelezte, hogy enyhíteni készül a covidszigoron, a lakosság egy része nem csupán ezt, hanem az elmúlt években kiépített digitális megfigyelőállamot is ellenzi.

Kapcsolódó írásaink