Krónika

85 évvel az eltűnése után végre megoldódhat Amelia Earhart rejtélye

Egy új vizsgálatnak köszönhetően kiderülhet, hogy mi lett az 1937-ben eltűnt pilóta sorsa

A Kansasben született Amelia Earhart volt a repülés egyik igazi úttörője, akit sokan az első jelentős női pilótának tartanak – írja a Promotions.hu.

85 évvel az eltűnése után végre megoldódhat Amelia Earhart rejtélye
Amelia Earhart
Fotó: Wikipedia

Pályafutása során rengeteg rekordot megdöntött, és még az Atlanti-óceánt is sikerült teljesen egyedül átrepülnie. Később elhatározta, hogy egy nagy, utolsó kalandként körberepüli a Földet a navigátorával, Fred Noonannel, és egy ideig jól is ment az út, de végül 1937. július 2-án eltűntek, és azóta se lehet tudni, hogy mi történt velük.

Mint írják, az utóbbi 85 évben rengeteg teória keletkezett azzal kapcsolatban, hogy vajon mi zajlott le Amelia Earhart utolsó útján, és mi lett végül a sorsuk a navigátorával. Egyesek szerint egy vihar során a vízbe zuhant a gépük, és meghaltak, mások úgy gondolják, hogy egy lakatlan szigeten tengődtek életük végéig – sőt, vannak, akik azt állítják, hogy Japánban értek földet, és ott fogságba estek.

1991-ben a Kiribatihoz tartozó Nikumaroro-atollon találtak egy roncsdarabot, amely állítólag Amelia Earhart repülőjéhez tartozott, de ebben már akkor is sokan kételkedtek. Most egy új vizsgálat viszont olyan információkat hozott, amelyek ezt megerősíthetik, hiszen ha sikerül a tárgyon lévő, most felfedezett betű-, illetve számsort a pilóta gépéhez kötni, akkor az egyértelművé teszi, hogy tényleg egy lakatlan szigeten vagy mellette zuhantak le/értek földet, és talán még túl is élték.

Ezek alapján Amelia Earhart és Fred Noonan repülőgépe sajnos a vihar miatt valóban vagy lezuhant, vagy kényszerleszállást hajtott végre a szigeten, illetve a közelében, de az még kérdéses, hogy velük mi történt. Reméljük, hogy a további vizsgálatok közelebb hoznak minket a teljes igazsághoz, de addig is mindenki eldöntheti magának, hogy túlélték-e, és éltek-e még a lakatlan szigeten pár évig, vagy nem volt ekkora szerencséjük. - olvasható a promotions.hu oldalán

Kapcsolódó írásaink