Krónika

Itt az alkalom, hogy vegyen magának egy spanyol falut

Eladó egy, a portugál határ melletti kis falu Spanyolországban. A vételár kétszázhatvanezer euró, azaz valamivel több mint százmillió forint. A településnek saját temploma is van.

Itt az alkalom, hogy vegyen magának egy spanyol falut
Salto de Castro légifotója
Fotó: Wikipedia

Eredetileg „munkásszállásnak” épült föl a spanyolországi Salto de Castro település 1946 és 1952 között. Létrehozója az Iberduero nevű energetikai cég volt, míg a célja, hogy a község alatt hömpölygő Duero folyó egyik gátja építésekor a vállalat szakmunkásait közvetlenül a helyszínen szállásolhassák el.

A települést P. Martinez Artola építész tervezte. A faluban több mint negyven épületet húztak föl, s főterén nemcsak egy plébániatemplom, hanem egy neoromán stílusú kápolna is található. Ezen túl a beruházó megvalósított egy három tantermes általános iskolát, egy étteremmel és mosodával felszerelt szállodát, kocsmákat, egy fedett nyolcpályás uszodát, egy buszgarázst, valamint a polgárőrség részére egy csöppnyi laktanyát is.

A vállalat 1989-ben költöztette el a dolgozóit a településről, illetve felszámoltatta a gát őrzését ellátó fegyveres polgárőrséget is. Ezt követően a falut eladták egy magánvállalkozónak. A jelenlegi tulajdonos 2000-től kezdte el apránként felvásárolni az összes házat annak reményében, hogy a két országon is átnyúló Arribes del Duero Természetvédelmi Park közepén fekvő községből turisztikai látványosságot csinál. Számítása azonban nem vált be, így most kénytelen volt dobra verni a birtokát.

Az ingatlanegyüttest eredetileg 6,5 euróért hirdették meg, d a a tulajdonos ma már kétszázhatvanezerrel is megelégedni. Apró szépséghiba, hogy pár évvel ezelőtt az összes lakásból elvitték a fémtárgyakat és a templomot és a kápolnát is súlyosan megrongálták.

Kapcsolódó írásaink