Kultúra

Egész életében egy mezőre spórolt egy brit férfi

Wales egyik legnagyobb középkori városát tárta fel

A harminchét éves férfi az utóbbi tizenöt évben minden idejét, erejét és pénzét Trellech városának feltárására szánta: miután megvásárolta azt a területet, ahol feltételezése szerint a középkori város romjai találhatóak, egymaga állt neki a kutatásnak.

trellech lelet
Középkori cserépedény - Fotó: Wales News Service

Stuart Wilson az összes megtakarítását egy üres telekre költötte – a férfinak haza kellett költöznie a szüleihez, hogy finanszírozni tudja a látszólag értelmetlen befektetést. „Ha visszagondolok az eddigi életemre, azt kell mondanom, hogy ez egy jó döntés volt” - nyilatkozta Wilson a walesi sajtónak. Az amatőr régész ugyanis meg volt róla győződve, hogy a kutatók eddig rossz helyen keresték a középkori Wales egyik legnagyobb városát, Trellech-t, így 2004-ben mintegy tízmillió forintnyi összeg ráfordításával megvett egy olyan területet, ahol feltételezései szerint a város maradványai találhatóak – és igaza lett: az azóta elvégzett feltárások során több épület maradványai kerültek napvilágra. Az ásatások során számos középkori használati eszköz, edény, szerszám is előkerült. Wilson egymaga kezdett neki a feltárásnak, számos munkát vissza is utasított, mert nem lett volna ideje mellettük a régészkedésre, de csakhamar több önkéntes is csatlakozott hozzá. Az elmúlt tizenöt évben több tucatnyi önkéntes segítségével végül a XIII. század egyik legnagyobb walesi városára bukkantak, amelynek legalább tízezer lakója lehetett – méghozzá ez a népesség mindössze huszonöt év alatt duzzadhatott ekkorára. A régészek becslései szerint Londonban mintegy 250 év alatt szaporodott fel a népesség negyvenezresre, így hát hihetetlenül gyors fejlődésről beszélhetünk – tette hozzá Wilson. Hozzátette, hogy a vizsgálatok során csak a kiépített várost vették figyelembe, a környékbeli népességgel együtt akár húszezres lélekszámról is beszélhetünk.

A település a normann De Clare család kezén volt, és feltehetőleg a vasfeldolgozásnak köszönhetően indult virágzásnak. A város a 17. század során a polgárháborút követő éhínségben elnéptelenedett, majd megsemmisült, emléke feledésbe merült. A régészek azt feltételezték, hogy Mounmouthshireben feküdhetett, de az amatőr kutató úgy gondolta, hogy tévednek - és igaza lett.