Krónika

Sokba kerültek az életmentő felszerelések

Felkeltette a Román Korrupcióellenes Ügyészség figyelmét egy több millió eurós közbeszerzés. A négy méregdrága életmentő berendezés 2017 óta kihasználatlanul áll, legfeljebb a december elsejei nemzeti ünnep alkalmával veszik elő, hogy Bukarestben felvonultassák a hadsereg speciális járműveivel együtt.

Sokba kerültek az életmentő felszerelések
A gyanúba hozott miniszter
Fotó: AFP/Pool/Agerpres/Alex Micsik

Ráfordította a célkeresztet a Román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Raed Arafatra – derül ki a Főtér keddi cikkéből. Mint olvasható, immár a szervezet érdeklődését is felkeltette a belügyminisztérium alá tartozó Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) egyik beruházása, miután kiderült, hogy az általuk vásárolt négy méregdrága életmentő berendezés 2017 óta kihasználatlanul áll, legfeljebb a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmával veszik elő, hogy felvonultassák a hadsereg speciális járműveivel együtt.

Az oxigénterápiát biztosító kamrák darabja 1,2 millió euróba került – ehhez képest négy év alatt mindössze két bevetésen voltak jelen anélkül, hogy különösebb hasznukat vették volna bármiben. A bukaresti sajtó tudósításai szerint a DNA ügyészei november elején kérték ki a beruházás dokumentumait az IGSU-tól. Forrásaik ugyanis azt sugallták, hogy Raed Arafat katasztrófavédelmi főfelügyelő a DNA korábbi nyomozásait a volt amerikai nagykövet, Adrian Zuckerman révén állíttatta le.

Az állam évi negyvenötezer eurót költ egy kamra karbantartására. Külön bosszantó, hogy az IGSU tizenhárom sürgősségi orvost és öt tűzoltót részesített speciális képzésben az olasz haditengerészet közreműködésével.

Kapcsolódó írásaink