Krónika

Nincs elég orvos és gyógyszer, Románia külföldről kér segítséget

A szakemberek a válságos helyzetet annak tulajdonítják, hogy az országbana beoltható lakosság alig egyharmada volt hajlandó vakcináltatni magát

Romániában a közkórházaknak át kell ütemezniük a következő 30 napban minden halasztható műtétet, a megyei közegészségügyi igazgatóságok pedig a koronavírusos betegek kezelésére fogják átcsoportosítani a felszabaduló kórházi ágyakat és szakszemélyzetet – jelentette be hétfő este Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Nincs elég orvos és gyógyszer, Románia külföldről kér segítséget
Egyre többen szorulnak kórházi ellátásra, hatalmas a terhelés az ellátórendszeren
Fotó: AFP/Costin Dinca

Az erről szóló rendelet nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, az állapotos nőkre, illetve a rendszeres kezelésre, vizsgálatra, illetve beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegekre.

A katasztrófavédelmi államtitkár közölte: Románia – az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát aktiválva – nemzetközi segítséget kér a covidos betegek kezelésére használt, tocilizumab hatóanyagú gyógyszer beszerzése érdekében, amelyből már csak néhány hétre elegendő készlettel rendelkezik az ország. Azt is mérlegelik, hogy a hordozható (egyéni) oxigéndúsítók számának növelésére is nemzetközi segítséget igényeljenek. Arafat kifejtette: bár sokan azt kérik, hogy Románia kérjen segítséget olyan országoktól, amelyek át tudják vállalni a koronavírusos betegek kezelését, ez a megoldás legfeljebb a határ menti térségben, egymáshoz közel lévő településeken jöhet számításba.

A válságos állapotban lévő fertőzöttek ugyanis nem bírnák ki a többórás utat, nem minden oxigénellátási módszer alkalmas arra, hogy a pácienst repülővel vigyék más településre, és logisztikai szempontból is lehetetlen lenne naponta ötven beteg külföldi repülőútját megszervezni – magyarázta. Az államtitkár szerint a páciensek külföldre küldése helyett valószínűbb, hogy külföldi szakszemélyzet romániai kórházakba hívása formájában fognak további segítséget kérni.

Romániában jelenleg több mint 14 ezer fertőzött szorul kórházi ellátásra, az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos betegek száma hétfőn 1468-ra emelkedett. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás elérte azt a terhelést, amely a harmadik hullám tetőzésekor nehezedett. A járványügyi szakemberek az egészségügyi rendszerben kialakult válságos helyzetet annak tulajdonítják, hogy Romániában a beoltható (12 év feletti) lakosság alig egy harmada volt hajlandó beoltatni magát.

Worldometers: a világon 236,3 millió a fertőzöttek száma, 48,2 millióan elhunytak, és több mint 213,3 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink