Krónika

Pénzért veszik a halálos veszélyt Romániában

Hamis oltási igazolások, mosdókagylóba öntött oltóanyagok

Elképesztő az oltásellenesség Romániában: rengetegen bújtak ki az oltás alól hamis oltási igazolásokkal és más trükkökkel. Utólag, az intenzív osztályra jutva sokszor könyörögnek a fertőzöttek mégis az oltásért, de az akkor már nem segíthet.

Pénzért veszik a halálos veszélyt Romániában
Van, aki csak a kórházban vallja be, hogy vásárolta az igazolását
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Az oltási igazolványok kiállításával kapcsolatos esetleges csalások miatt - több mint 1100 oltási igazolványról van szó - 335 bűnügyi kivizsgálás zajlik jelenleg, a gyanúsítottak száma pedig meghaladja a 800-at – írja a Foter.ro a belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva. A Temes megyei rendőrség három megyében kezdett vizsgálódni, miután többen is súlyos állapotban kerültek kórházba, fel is mutattak oltási igazolást, de csak az intenzív osztályra kerülve ismerték be, hogy nem voltak beoltva, fizettek a papírért.

Attól tartanak, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint amit a fenti számok mutatnak. Az is előfordul, hogy azok az elhunytak, akik oltottként vannak feltüntetve, valójában nem kaptak oltást, csak a kórházban már nem merték bevallani. Gyakran mutatják a hírekben az újabb és újabb ilyen eseteket - egyesek száz euróért vásárolták meg a megbetegedés és az elhalálozás kockázatát. Romániában több olyan eljárás is indult, amikor kiderült, hogy az oltásra jelentkezőnek az oltási igazolást ugyan kiállították, de az oltóanyagot a fecskendőből a mosdókagylóba öntötték.

A fiktív oltások jelenségére Cristian Oancea, a temesvári Victor Babeș Járványkórház igazgatója hívta fel a figyelmet még nyáron, miután feltűnt, hogy több – általában egydózisú vakcinára kiadott – oltási igazolással rendelkező pácien-süknél a megszokottnál sokkal súlyosabb következményeket okozott a fertőzés. Egyikük, egy intenzív osztályra került Argeș megyei férfi elismerte, hogy családorvosától „sikerült beszereznie” az oltási bizonylatot anélkül, hogy a szert beadták volna neki. Akkor elszigetelt esetként tekintettek erre és az ehhez hasonló ügyekre, mostanra azonban több mint háromszáz hamis oltási igazolvány ügyében vizsgálódnak a hatóságok.

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője őszinteségre biztatja azokat is, akik csaltak. Mint mondta, az orvosokat köti az orvosi titoktartás, így a hamis oltási igazolvánnyal rendelkező covidbetegeknek saját egészségük érdekében be kell ismerniük kezelőorvosuknak, hogy valójában nincsenek beoltva, és nem kellene attól tartaniuk, hogy emiatt bűnvádi eljárás indul ellenük - írja a Transindex.ro portál.

Nincs már kéthetes karantén
 

Újra szabadon utazhatunk az Egyesült Államokba
 

Feloldották húsz hónap után a beutazási korlátozásokat az Egyesült Államokba. A szigorítást, amely csaknem harminc országot, köztük az Európai Unió és Nagy-Britannia polgárait érintette, még Donald Trump elnök vezette be. Amerikai állampolgárok természetesen eddig is hazautazhattak, a tiltás a külföldiekre vonatkozott. A november 8-án életbe lépett nyitás azokra terjed ki, akik legalább két oltást kaptak, vagy az utazás előtti három napban készült negatív koronavírustesztet mutatnak fel, és megadják elérhetőségüket odakint, ha esetleg szükség lenne kontaktkutatásra.

Már nem kell kéthetes karanténba vonulni sem. Korábban még nem volt tudható, de immár bizonyos, hogy az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) és a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert oltásokat fogadják el. Ezek az FDA esetében a Pfizer–BioNTech, a Moderna és a Janssen/Johnson & Johnson vakcinák, míg a WHO ezeken kívül az AstraZeneca, a Covishield/Serum Institute of India (az Oxford/AstraZeneca indiai változata), a Sinopharm és a Sinovac oltásait hagyta jóvá. A jóváhagyott oltások vegyes dózisa elfogadott.
(LMA)

Kubából is érkezik vakcina

Megkezdték a két évnél idősebb gyerekek oltását Venezuelában

Venezuelában elkezdik oltani a koronavírus ellen a két évnél idősebb gyerekeket is – jelentette be Nicolás Maduro államfő vasárnap. Maduro egy helyi tévének nyilatkozva közölte, hogy az ország lakosságának hetven százalékát már beoltották, megkezdődik a két évnél idősebb gyerekek oltása is. A tervek szerint november 30-ig nyolcvan százalékra nő a beoltottak száma, az év végéig pedig a lakosság kilencven százaléka átesik az immunizáción.

Az egészségügyi minisztérium összesítése szerint a járvány kezdete óta a közel 25 milliós latin-amerikai országban 412 ezer ember kapta el a koronavírust, és 4955-en haltak bele a fertőzés okozta betegségek szövődményeibe. Venezuela Oroszországtól, Kínától és Kubától kap oltásokat. Kuba vasárnap több mint 1,6 millió adagot szállított Venezuelának a saját fejlesztésű Abdala nevű oltásból, amely három adag beadása után 92,28 százalékos hatékonyságot mutat.

Az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központjának (CDC) külső szakemberekből álló bizottsága múlt héten adott zöld utat az 5 és 11 év közötti gyerekeknek szánt Covid–19 elleni védőoltáshoz. Nemrég pedig Bécsben is úgy döntöttek, hogy lehetővé teszik az 5–12 évesek oltását.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 250,7 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5, 068 millióan elhunytak, és 227,1millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink