Krónika

Csaknem 11 ezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán–magyar határszakaszon 5450-en léptek be csütörtökön Magyarországra, a román–magyar szakaszon belépők közül pedig 5304-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

Csaknem 11 ezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön
Ukrán menekült kisgyerek a BOK-csarnokban (Képünk illusztráció)
Fotó: Purger Tamás/MH

A beléptetettek közül a rendőrség 205 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 33-an – köztük 13 gyermek – érkeztek Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel együtt segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Kapcsolódó írásaink