Külföld

Az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor

Az európai vezetők első tanácskozására az Európai Politikai Közösség (EPC) keretében a kontinens számára kritikus pillanatban került sor – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a tárgyalásokat követő csütörtök késő esti sajtótájékoztatón a Hradzsinban.

Az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor
Emmanuel Macron francia elnök, Petr Fiala cseh kormányfő és Maia Sandu, Moldova miniszterelnöke az Európai Politikai Közösség első ülését követően
Fotó: AFP/Anadolu Agency

„Oroszország Ukrajna elleni támadása ugyanis Európa stabilitását és biztonságát veszélyezteti” – szögezte le a cseh kormányfő.

Petr Fiala sikeresnek és hasznosnak minősítette a prágai találkozót. „Ez a platform lehetőséget adott a kötetlen véleménycserére fontos kérdésekben, ennek bizonyítéka 44 ország vezetőinek jelenléte és az, hogy megegyeztünk a folytatásban” – hangsúlyozta Petr Fiala.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint az EPC nem akar új európai szervezetté válni, és nem célja helyettesíteni a már létező együttműködési formákat.

„Közös célunk Európa biztonságának, stabilitásának és jólétének a megerősítése” – mondta Petr Fiala. Egyetértettünk abban – fejtette ki a cseh kormányfő –, hogy a politikusoknak dolgozniuk kell a további kezdeményezések és elképzelések megvalósításán is.

A miniszterelnök-házigazda közölte, hogy az EPC következő ülésére Chisinauban, Moldova fővárosában kerül sor, majd Spanyolország és Nagy-Britannia lesz a házigazda. Fiala köszönetet mondott a francia államfőnek, hogy kezdeményezte az EPC létrehozását.

Emmanuel Macron francia elnök újságírók előtt hangsúlyozta: az általa kezdeményezett informális platform célja, hogy az Európai Uniónál szélesebb körben, rugalmasan nyújtson lehetőséget időszerű, többeket érdeklő politikai kérdések kötetlen megvitatásához. „Régi elképzelésről van szó, amely most megvalósult” – jegyezte meg.

A francia államfő fontosnak minősítette, hogy a 44 európai ország politikai vezetői Prágában kinyilvánították egységüket az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban. „Mindnyájan elítéltük Oroszországot és kiállítunk Ukrajna mellett” – mutatott rá Macron.

A prágai tanácskozáson az EU 27 tagállamán kívül 17 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország és Ukrajna képviselői vettek részt.

A csúcstalálkozókra azért kerül sor Prágában, mert ebben a félévben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.
 

Kapcsolódó írásaink