Külföld

Orbán: Európa lassan elvérzik

„A szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a háború nem ért véget. Európa lassan elvérzik, Oroszország pedig közben jól keres” – mutatott rá Orbán Viktor Facebook-bejegyzésében csütörtökön késő este.

Orbán: Európa lassan elvérzik
Orbán Viktor
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A kormányfő a prágai EU-csúcsról bejelentkezve kiemelte, hogy az uniós miniszterelnökök és elnökök találkozóján súlyos témák vannak az asztalon: lesz-e gáz, lesz-e elektromos áram az európai országok számára a következő hónapokban.

„Magyarország már korábban kiharcolt egy mentesítést az olajembargó és szankció alól, az elmúlt napokban pedig sikerült elérnünk, hogy az új szankciók nem vonatkoznak sem Magyarország nukleáris energiájára, sem Magyarország gázellátására. Azonban a szankciók égbe emelték az energia árát, és ez Magyarországot is érinti. Az árak szinte megfizethetetlenek, Oroszország egyáltalán nem esett térdre, közben az európai gazdaságok elvéreznek” – hangsúlyozta Orbán, aki szerint nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell, s ez a következő találkozók tétje.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink