Külföld

Amerika alternatív megoldások felé fordul az OPEC+ döntése után

Az OPEC-országok határozata a kőolaj-kitermelés csökkentéséről alternatív beszerzési források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat – közölte az amerikai elnök csütörtökön.

Amerika alternatív megoldások felé fordul az OPEC+  döntése után
Az Egyesült Államok újabb 10 millió hordó kőolajat szabadít fel novemberben a stratégiai tartalékokból, hogy mérsékelje az üzemanyagárak várható emelkedését
Fotó: Brandon Bell/Getty Images/AFP

Joe Biden újságírók előtt nyilatkozott, mielőtt Pennsylvania államba utazott az IBM beruházásbejelentő eseményére. Az elnök kijelentette, hogy rengeteg alternatíva van, és arra kérdésre, hogy ezek között szerepel-e a szankciókkal sújtott Venezuela, azt mondta, „még nem gondoltuk meg magunkat”. Arra nem válaszolt, hogy hova fordulnának az üzemanyagárak emelkedésének megfékezésére, de annyit megjegyzett, hogy az OPEC+ döntésének lehetnek egyéb kihatásai.

Szerdán a Wall Street Journal arról írt, hogy szóba jöhet a venezuelai rezsimre kivetett szankciók enyhítés annak érdekében, hogy az amerikai olajcégek folytathassák az ottani kitermelést. Az értesülés szerint ugyanakkor a szankciók enyhítése a Maduro elnökkel és venezuelai ellenzékkel zajló tárgyalásoktól is függ.

Csütörtökön a Fehér Ház azt közölte, hogy nem jöhet szóba a szankciós politika enyhítése anélkül, hogy a Maduro-rezsim konstruktív lépéseket tenne. Az Egyesült Államok szankciós politikája változatlan, és a büntetőintézkedéseknek érvényt szerez – közölte az elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Az OPEC+ bejelentésére reagálva az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy újabb 10 millió hordó kőolajat szabadít fel novemberben a stratégiai tartalékokból, hogy mérsékelje az üzemanyagárak várható emelkedését. A kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsa, az OPEC+ szerdán a napi kitermelés 2 millió dolláros csökkentéséről döntött, szintén novembertől.

A Szaúd-Arábia vezette országcsoport lépése nyomán a Fehér Ház közleményében csalódottságának adott hangot, rövidlátó döntésnek nevezte a kitermelés csökkentését. Karinne Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt. A szóvivő azt is hozzátette, hogy ez az eset is emlékeztet arra, hogy az Egyesült Álalmoknak miért fontos csökkentenie függését a külföldi energiaforásoktól, és a tiszta energia felé fordulnia.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást. Abdulaziz bin-Szalman szerdán azt mondta, hogy a csoport a stabil energiapiacok őreként működik.

Az Egyesült Államok Olaj- és Gázipari Szövetségének a közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, amely felől soha nem lett volna szabad elfordulnia, mégpedig a hazai, amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.
 

Kapcsolódó írásaink