Krónika

200 millió eurós pénzmosás gyanúsítottját fogták el a rendőrök Malagában

A spanyolországi Malagában hétfőn őrizetbe vettek egy üzletembert, akit azzal gyanúsítanak, hogy alig több mint egy év alatt 200 millió eurót mosott tisztára – közölte a hágai székhelyű Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) csütörtökön.

200 millió eurós pénzmosás gyanúsítottját fogták el a rendőrök Malagában
Johnny Morrissey gyanúsított feltételezett tevékenysége a hatóságok szerint az ír bűnszervezethez, a Kinahan klánhoz kötődik.
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Rober

Sajtóinformációk szerint a gyanúsított neve Johnny Morrissey, és illegális tevékenysége az ír bűnszervezethez, a Kinahan klánhoz kötődik.

A nemzetközi letartóztatási műveletet a spanyol csendőrség (Guardia Civil) vezette a brit, holland és az ír hatóságokkal együttműködve. Morrisseyt az Europol kiemelt célpontnak tekintette, mivel számos nagy horderejű bűnügyben vett részt Európa-szerte. Két társát szintén Spanyolországban, egyet pedig az Egyesült Királyságban tartóztattak le. Mindkét országban 11 ingatlant kutattak át.

A gyanúsítottak nagy mennyiségű készpénzt gyűjtöttek össze bűnszervezetektől, amelyet aztán más országokban működő bűnszervezeteknek folyósították. A pénzt közvetítőkkel működő hawala rendszer segítségével mozgatták. A pénzmosó szervezet tagjai Spanyolországban létrehoztak egy vodkamárkát, amelyet malagai éjszakai klubokban és éttermekben reklámoztak, hogy elrejtsék bevételeik forrását. Hasonló módon az Egyesült Királyságban is alapítottak egy másik fedőcéget.

A gyanúsítottak egyike autókereskedést vezetett, és ő volt felelős a bűnszervezet járműveinek biztosításáért, amelyekbe rejtett rekeszeket épített a nagy mennyiségű készpénz szállítására.

A nyomozást a Guardia Civil kezdeményezte 2021 elején, miután egy akciósorozat során 200 kilogramm kokaint és félmillió euró készpénzt foglaltak le, amelyet a bűnbanda tulajdonában lévő egyik autó titkos rekeszében fedeztek fel.

Kapcsolódó írásaink

Pénzmosással foglalkozó bűnszervezetet számoltak fel

ĀA rendőrség a Police.hu oldalon tegnap arról számolt be, hogy felszámoltak egy pénzmosással foglalkozó bűnszervezetet, a bűnügyben 44 gyanúsított van, 407 bankszámlát zároltak, és 678 millió forint készpénzt foglaltak le