Krónika

Súlyos börtönévek és kiutasítás vár a túszejtő egyiptomira

Miután már folyik egy másik büntetőeljárás a gyanúsítottal szemben, a két ügyében születendő jogerős ítéletek letöltése után várhatóan véglegesen kiutasítja a bíróság Amadallát az országból.

Súlyos börtönévek és kiutasítás vár a túszejtő egyiptomira
A gumilövedékkel megsebesített férfit székre ültették, majd ellátták a sebét
Fotó: TEK

A sajtóban csak Amadallaként nevesített 41 éves egyiptomi férfi magyar élettársára és közös gyermekükre tekintettel kapott letelepedési engedélyt hazánkban. A férfi augusztus 23-án kedden ejtette túszul saját gyermekét Soroksáron. Miután megjelent a volt élettársa XXIII. kerületi családi házánál, a nyolcéves közös gyermekükkel bezárkózott az ingatlanba, miközben egy bozótvágó késsel fenyegetőzött.

A gyermeket a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységének munkatársai menekítették ki. A Magyar Nemzet úgy tudja, Amadalla bal karjával átölelve tartotta a gyermeket, miközben a jobb kezében tartott machetével fenyegetőzött. A TEK műveleti egysége több irányból rontott rá a túszejtőre.

Az egyik kommandós hátulról érkezett, és gumilövedékes fegyverrel jobb lapockán találta el az egyiptomit, így kilőve a kezéből a bozótvágót. Ezzel egy időben a szemből érkezők egyike kiragadta Amadalla kezéből a nyolcéves gyereket, akit sértetlenül mentettek ki a helyzetből.

Az összecsukló túszejtőt előbb székre ültették, és a TEK orvosa megvizsgálta, elsősegélyben részesítette, majd megbilincselték és kórházba szállították.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói az egyiptomi állampolgárságú férfit 18 év alatti személy sérelmére, aljas indokból és felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. 

Csütörtökön délután Fővárosi Törvényszék közölte, hogy letartóztatta a bíróság a soroksári túszejtőt.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint megalapozott a veszélye annak, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb személy elleni erőszakos bűncselekményt követne el a volt élettársa vagy a gyermeke sérelmére. Jelenleg már folyik egy másik büntetőeljárás a gyanúsítottal szemben a volt élettárs sérelmére elkövetett korábbi bűncselekmény miatt , amely bírósági szakaszban van. Mindezek alapján, a bűnismétlés lehetősége csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével zárható ki.

A két ügyében születendő jogerős ítéletek letöltése után várhatóan véglegesen kiutasítja a bíróság Amadallát az országból.

A 18 év alatti személy sérelmére, aljas indokból és felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettét kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a BTK. Ám a fentebb vázolt esetben visszaesőnek számít Amadalla, hiszen már vádlott a volt élettárs korábbi bántalmazása miatt. Így halmazati büntetésül akár 12 évet is kaphat a végleges kiutasítás mellett.

Kapcsolódó írásaink