Krónika

Elválnak a BioNTech és Karikó Katalin útjai

A koronavírus elleni vakcina feltalálója azt mondta, új feladatok várnak rá, és szeretne ismét a tudomány világában elmélyülni

Szeptember végén befejezi munkáját a BioNTechnél Karikó Katalin. A világhíres magyar kutató szeretne újra a tudomány világában elmélyülni.

Elválnak a BioNTech és Karikó Katalin útjai
A világhíres tudós tavaly májusban Budapesten vette át a Semmelweis-díjat
Fotó: MH/Katona László

A Nők Lapjának adott interjúban jelentette be szerdán Karikó Katalin, hogy szeptember végén befejezi munkáját a BioNTechnél. A döntés hátteréről azt mondta, új feladatok várnak rá, továbbá szeretne újra a tudomány világában elmélyülni, amire az utóbbi időszakban nem volt ideje.

Karikó Katalin, az mRNS alapú, a koronavírus elleni harcban kimagasló eredményeket fölmutató vakcina egyik feltalálója már több mint hetven elismerésben részesült. A magyar biokémikusból gyakorlatilag nemzetközi ikon lett, ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, reméli, jó hatással lesz a fiatalokra, és arra inspirálja őket, hogy megéri szorgalmasan tanulni.

A lapnak beszélt arról is, mit gondolnak rólunk Nyugaton. A tudós szerint Amerikában is tudják, hogy a magyarok dolgos és szorgalmas emberek, tehát nem csak mi hisszük, hogy a tudományunk világhírű. Bár szerinte, ha a kutatók nagy részének nem lenne nagy az egója, jóval előrébb tarthatna a világ, mivel többen nem akarják megosztani az eredményeiket, és maguknak óhajtják a dicsőséget. Hozzátette, utóbbiért ő ritkán küzdött.

Kapcsolódó írásaink

Karikó Katalin kapta az Európai Feltalálói Díjat

ĀA tudós az elismerést több mint négy évtizedes munkásságáért, és főként a módosított mRNS-sel kapcsolatos kutatómunkájáért érdemelte ki, amellyel utat nyitott a Covid-járvány megfékezését elősegítő vakcinák kifejlesztésében