Krónika

Suhanó nyílvesszők

Különleges világbajnokságot rendeznek Dunavarsányban vasárnaptól. Az antik korok óta használt harceszközök tartása nem tilos idehaza.

Suhanó nyílvesszők
Ma is népszerű sport a számszeríjászat
Fotó: Zhang Ailin / XINHUA / Xinhua

A Honvédelmi Minisztérium is támogatja a dunavarsányi számszeríjász világbajnokságot. A szervezők tájékoztatása szerint a vasárnapi előverseny és a hétfői nyitóünnepség után kedden tartják a klasszikus számot, melyben a résztvevők harminc-harminc lövést adnak le hatvanöt, ötven és harmincöt méterre.

A szerdán kezdődő kieséses megmérettetésen ötven méterre céloznak az indulók, a sikerhez öt pontot kell elérni. Mint írták, a szabályok szerint a győzelem két, a döntetlen egy pontot ér. Ezen a két napon egyéni és csapatverseny is zajlik. A viadal csütörtökön zárul a dunavarsányi edzőtáborban.

Érdekesség, hogy miközben a hazai törvények rendkívül szigorúan szabályozzák - magánembernek gyakorlatilag lehetetlenné teszik - a fegyvertartást, nagy erejű számszeríjat bárki szabadon vásárolhat és tarthat. Ezen antik harceszköz egyébként világszerte egyre népszerűbb a polgárok körében.

Nem ritka - akár idehaza sem -, hogy szerelmesei klubokba szerveződnek, s így hódolnak szenvedélyüknek.

A számszeríjat az utóbbi időben az orvvadászok is előszeretettel használják, hiszen csöndes és ha a bűnöző lebukik, nem indítanak plusz eljárást ellene illegális fegyvertartásért.

Kapcsolódó írásaink