Krónika

Római kori hajó köt ki hétfőn a Műegyetemnél

A Duna menti római örökséggel rendelkező településeket járja végig az a negyedik századi őrhajó, amelyik hétfőn köt ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnél (BME) – közölte az egyetem.

Római kori hajó köt ki hétfőn a Műegyetemnél
A kép illusztráció.
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A hajó július 16-án rajtolt Németországból, 24 fős legénységével végighalad a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig, összekötve a Duna menti római örökséggel is rendelkező településeket.

A negyedik századi római hajót egy nemzetközi projekt keretében a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai szakemberek (régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők) segítségével készítették. A teljes életnagyságban megépített lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna – közölték.

Kitértek arra, hogy az EU által finanszírozott és az állam által társfinanszírozott, az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) elnevezésű Interreg Duna Transznacionális Program 10 ország 19 partneri közreműködésével valósul meg.

A projekt célja, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát összekötő útvonalként értelmezze. Ennek része egyebek mellett a Duna menti római emlékek kutatása és kortárs hasznosítási lehetőségeinek feltárása.    

A projekt pillérei a kutatás és oktatás, a Duna menti múzeumok klaszterizációja, a fenntartható turizmus és az átélhető történelem, amelyet a Műegyetem részéről a BME Építészettörténeti és Műemlékvédelmi Tanszéke koordinál.

A hajó augusztus 15-én, 11 órakor köt ki a Műegyetem előtt, következő állomása Százhalombatta lesz.

Kapcsolódó írásaink

Gőzhajózás a két világháború között

ĀBukarestben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a bukaresti Dimitrie Leonida Műszaki Múzeum és a Liszt Intézet bukaresti központja közreműködésével nyílt kiállítás a két világháború közötti dunai hajózásról