Krónika

Harapós hüllő került elő a Balatonból

Pecázáshoz etetett be egy horgász Keszthelynél vasárnap, ám délután nem a várt pontyok, hanem egy veszélyes állat akadt a horogra.

Harapós hüllő került elő a Balatonból
Egy ötkilós aligátorteknős került be a keszthelyi Szeles Zsolt szákjába
Fotó: Facebook/Szeles Zsolt

Július 10-én, vasárnap úszó nádi pontyozást tervezett a keszthelyi Libás strandon Szeles Zsolt horgász. 

Ám nem várt vendég akadt horogra: a közel másfél méteres vízben kapást érzékelve bevágott, a szákba viszont egy ötkilós aligátorteknős került be, amelynek harapása az emberre is veszélyes lehet az ereje miatt. A horog a teknős hasába akadt, valószínűleg a damilnak mehetett neki, és úgy tüntette el az úszót.

– Az interneten kerestünk rá, és azonosítottuk be a teknőst. Egyből hívtunk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de ez vasárnap este nem sikerült – mondta a horgász. Végül az a megoldás született, hogy Szeles Zsolt szomszédja egy lemezkádba tette a teknőst éjjelre, amelyre egy raklapot tettek rá.

Az állat végül július 11-én, hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került. Szász Benedek a Pecaverzum.hu-nak elmondta, az aligátorteknőst ideiglenesen a BfNPI fenékpusztai telephelyre vitték, ahonnan majd a kőröshegyi Teknősparkba szállítják át.

Az aligátorteknős az Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő, Kínába, Tajvanra és Japánba telepítés útján került be. Európában nem őshonos, ám a felelőtlenül szabadon engedett példányok miatt időről időre előfordulnak hazánkban is.

A faj meglehetősen nagy tűrőképességű, ezért a szabadon engedett példányok idővel hatalmas károkat képesek okozni a helyi ökoszisztémákban. A hím példányok testtömege a 30 kilogrammot is meghaladhatja felnőttkorukra.

Both Zoltán, Magyarország egyetlen vadállatbefogója a Pecaverzum.hu-nak elmondta, hatalmas problémát jelent egy ilyen aligátorteknős, ő többel is találkozott már (nemrég Mogyoród mellett fogott be egy nagyobb és agresszív példányt), de Balatonból előkerült egyeddel még nem volt dolga. 

Kapcsolódó írásaink