Krónika

Idén egymillió hívő zarándokol Mekkába

Megkezdődött szerdán a muszlim hívők Mekka-zarándoklata (háddzs) Szaúd-Arábiában, a háromnapos szertartásra több százezren érkeztek.

Idén egymillió hívő zarándokol Mekkába
A zarándokok hétszer kerülik meg a Kába-követ
Fotó: AFP

Rijád idén egymillió embernek engedélyezte a részvételt, köztük 850 ezer külföldinek. Az idei háddzson 65 évnél fiatalabb, védőoltással rendelkező zarándokok vehetnek részt.

Az évente megtartott mekkai zarándoklat egyike az iszlám öt pillérének, és minden muzulmán kötelessége, hogy életében legalább egyszer elzarándokoljon Mekka városába, amennyiben egészsége és anyagi helyzete ezt lehetővé teszi. Hagyományosan ez a világ egyik legnépesebb vallási rendezvénye: 2019-ben mintegy 2,5 millióan vettek részt rajta. A háddzs során különböző vallási szertartásokra kerül sor az iszlám legszentebb városában, Mekkában és környékén. A szertartások sora az úgynevezett taváffal kezdődik: a zarándokok hétszer megkerülik a mekkai nagymecset középpontjában található Kába-követ. A muszlimok a Kába-kő irányába fordulva imádkoznak.

A háddzs – amely fejenként legalább ötezer euróba kerül – a vahhábita királyság fontos bevételi forrása. Rijád tavaly fontos változást vezetett be, engedélyezve, hogy a nők férfi kísérő nélkül is részt vehessenek a zarándoklaton.

Kapcsolódó írásaink