Krónika

A Perseverance marsjáró által gyűjtött kőzetminták a következő évtizedben érkezhetnek meg a Földre

Az élet nyomait kutatja

Megkezdte küldetése legfontosabbnak titulált részét a Perseverance marsjáró – közölte tegnap a BBC. A hatkerekű robot elkezdte felfedezni azt az ősi deltavidéken található krátert, ahol egy éve landolt, hogy élet után kutasson.

A Perseverance marsjáró által gyűjtött kőzetminták a következő évtizedben érkezhetnek meg a Földre
A robot jelenleg egy hajdani tó területén dolgozik
Fotó: NASA/Jpl-Caltech/Msss

A szerkezet mozgása közben időnként megáll, és megpróbálja kideríteni, van-e bármilyen bizonyíték arra, hogy a kráter életre utaló jeleket rejt. A robot összegyűjt néhányat a környéken heverő sziklákból azért, hogy azokat a 2030-as években egy, a NASA és az ESA által összehozott közös, új küldetés keretében részletes vizsgálat céljából elhozzák a Földre.

A marsjáró legfőbb célja, hogy a vörös bolygó egyenlítői medencéjében tanulmányozza a Jezero térségének nyugati részén fekvő, a fotók tanúsága szerint rétegezett üledékdombot. A gyanú szerint utóbbi akkor keletkezett, amikor még folyók szabdalták a bolygó felszínét, így esélyes, hogy a domb az élet nyomait is tartalmazza. Mint arról korábban beszámoltunk, a jármű múlt év február 18-án hajtotta végre látványos leszállását a Mars negyvenöt kilométer széles kráterének középpontjában. A robot azóta teszteli eszközeit és műszereit, és gyűjti a képeket a környezetéről.

Kapcsolódó írásaink

Meteorraj jön a hétvégére

ĀNemcsak a nyár végén láthatunk impozáns csillaghullást, ugyanis az Éta Aquarida meteorraj a napokban éri el a csúcspontját, és ha tiszta az égbolt, akár szabad szemmel is láthatunk egy-egy hullócsillagot

Több nő kell a világűrbe

ĀAz egyik utas, Jessica Watkins hosszú távú misszióra készül, mi több, a NASA a következő években egy esetleges holdraszállási küldetésnél is számítana rá