Krónika

Meteorraj jön a hétvégére

Nemcsak a nyár végén láthatunk impozáns csillaghullást, ugyanis az Éta Aquarida meteorraj a napokban éri el a csúcspontját, és ha tiszta az égbolt, akár szabad szemmel is láthatunk egy-egy hullócsillagot.

Meteorraj jön a hétvégére
Nem kell augusztusig várni a csillaghullásra, megérkezett az Éta Aquardia
Fotó: AFP/Wally Pacholka

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint május 6-án, nem sokkal hajnalhasadás előtt volt a legnagyobb esélyünk, hogy csillaghullást lássunk, a Space.com cikke szerint azonban a tetőpont körül több napig érdemes figyelni az eget reggelente. Ebben az időszakban a megfigyelhető hullócsillagok száma óránként akár ötven is lehet. A csillaglesésre érdemes olyan helyet találni, ami távol van a város fényeitől.

Egyébként a NASA egyik munkatársa, Bill Cooke szerint a csillaghullás nézésének egyik legjobb módja, ha leterítünk egy pokrócot, és hanyatt fekve kémleljük az eget, ugyanis így láthatunk a legtöbbet a csillagos égből, illetve a nyakunkat sem erőltetjük meg.

Egy másik fontos tanács, hogy öltözzünk melegen, ugyanis a sikeres észlelések fő ellensége a felhőkön kívül a hideg.

Kapcsolódó írásaink

Több nő kell a világűrbe

ĀAz egyik utas, Jessica Watkins hosszú távú misszióra készül, mi több, a NASA a következő években egy esetleges holdraszállási küldetésnél is számítana rá