Krónika

Több nő kell a világűrbe

Az egyik utas, Jessica Watkins hosszú távú misszióra készül, mi több, a NASA a következő években egy esetleges holdraszállási küldetésnél is számítana rá

A NASA megbízásából tegnap négy embert indított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX amerikai vállalat. Ez az első olyan legénység, amely egyenlő arányban áll férfiakból és nőkből, és köztük van az első olyan afroamerikai nő, Jessica Watkins, aki hosszú távú misszióra készül.

Több nő kell a világűrbe
Panorámakép az ISS-ről, a háttérben a Föld
Fotó: NASA

Sőt rajta van a NASA-nak azon a listáján is, amelyen azok neve szerepel, akiket bevethetnek a következő években egy esetleges holdraszállási küldetésnél – írja az MTI. A fedélzeten tartózkodik még Bob Hines, akinek ez az első útja, Samantha Cristoforetti, az olasz légierő egykori vadászpilótája, az Európai Űrügynökség (ESA) egyetlen női űrhajósa, valamint az amerikai Kjell Lindgren mérnök, aki második útjára indult az ISS-re. Az érintettek öt hónapot töltenek majd a Föld körül keringő laboratóriumban.

A SpaceX kapszulái teljesen auto­matizáltak, úgy tervezték őket, hogy a testméretek szélesebb skáláját is be tudják fogadni. Ez azért is fontos, mert a NASA és az ESA egyaránt több nő utazását szorgalmazza. Bár két afroamerikai nő járt már az űrállomáson az űrsikló korszakában, hosszabb időre egyikük sem költözött be. A NASA a Boeing amerikai repülőgépgyártó céggel is szerződést kötött űrhajók készítésére. A vállalat a jövő hónapban újra megpróbálkozik azzal, hogy egy üres, legénység nélküli szerkezetet juttasson az ISS-hez, miután két éve szoftveres és egyéb problémák meghiúsították az általuk kifejlesztett berendezés tesztrepülését, majd tavaly nyáron az újabb próbát is.

Kapcsolódó írásaink