Krónika

Lengyel bányásztragédiák

Sorozatos metánrobbanások követeltek áldozatokat Sziléziában

Hatra emelkedett a halálos áldozatok száma a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Zofiówka bányájában az elmúlt hét végén bekövetkezett földmozgás után – közölte sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Lengyel bányásztragédiák
Négy lent rekedt bányász után még kutatnak a mentőcsapatok
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

A miniszterelnök a sziléziai Bytom városban működő bányamentőközpontba látogatott, és a lengyel bányászat, valamint egész Lengyelország fekete hetének nevezte az elmúlt napokat. Ezzel a JSW két sziléziai üzemében, a Jastrzebie városban működő Zofiówka bányában, valamint a Pawlowice községben működő Pniówek bányában a múlt héten bekövetkezett balesetekre utalt. Közölte, hogy nem maradt életben az a két vájár, aki a Zofiówka bányában a föld alatt rekedt a szombaton bekövetkezett földmozgás után.

Négy vájár után a mentők továbbra is kutatnak. A másik, pawlowicei bányában a mentést pénteken fel kellett függeszteni, miután a tárna mélyén rekedt hét bányászt kereső mentők közül többen megsérültek újabb föld alatti robbanások miatt. A szerdán bekövetkezett első metánrobbanásokban legalább öt ember meghalt. Többeket a Siemia­nowice Slaskie városban működő, égési sérülések kezelésére szakosodott kórházba vittek, ahol jelenleg húsz sérültet ápolnak.

Kapcsolódó írásaink