Krónika

Robbanások miatt szünetel a mentés a pnióweki bányában

Hét bányász rekedt a föld alatt

Újabb metánrobbanások történtek a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) pnió­weki bányájában, a Lengyelország déli részén fekvő Sziléziában, emiatt felfüggesztették a korábbi szerencsétlenség után a tárna mélyén rekedt hét ember mentését – közölte pénteken a vállalat igazgatója.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szerdán ezerméteres mélységben történt első robbanások után két bányász maradt a föld alatt, majd egy újabb robbanás miatt az őket kereső öt mentő is ott rekedt. Az azóta kisebb szünetekkel folytatódó mentőakció során kiegészítő szellőzőrendszert építettek ki a tárnában egy újabb metánrobbanás megelőzése érdekében, és fokozatosan megközelítették a szerencsétlenség feltételezett helyszínét.

Péntek délelőtt Tomasz Cudny, a JSW igazgatója közölte: csütörtök este óta hét órakor újabb robbanás történt a bányában, emiatt a mentést felfüggesztették. Elmondta: a mentőakció folytatása jelenleg lehetetlen a fennálló körülmények miatt. Hozzátette azt is, hogy a föld alatt maradt hét emberrel nem sikerült felvenni a kapcsolatot – írja az MTI. A szerdai bányaszerencsétlenség miatt eddig öt ember halt meg, húsz sérültet kórházba vittek, közülük hat állapota továbbra is kritikus. A csütörtök éjjeli robbanások következtében kilenc további mentő sérült meg, közülük négyen súlyosan.

Kapcsolódó írásaink