Krónika

Szükségállapotot hirdettek Ottawában a járványügyi intézkedések elleni tüntetések miatt

Szükségállapotot hirdetett a kanadai főváros, Ottawa polgármestere vasárnap, miután több mint egy hete tüntetések zajlanak a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen.

Szükségállapotot hirdettek Ottawában a járványügyi intézkedések elleni tüntetések miatt
Becslések szerint szombaton ötezer ember vett részt a demonstráción, és mintegy ezer jármű zárta le a városközpont egyes részeit
Fotó: AFP/NurPhoto/Anatoliy Cherkaso

Jim Watson polgármester szerint a lépésre azért volt szükség, mert veszélyt és fenyegetést jelentenek a lakosok biztonságára és védelmére a tüntetések. A városnak több támogatásra van szüksége más állami intézmények részéről - mondta Watson.

Ezzel egy időben a rendőrség ismét felszólította a tüntetőket, hogy hagyják el a városközpontot. Vasárnap jelezte azt is, hogy éjszaka „rendbontó és törvénytelen magatartást” tanúsítottak a demonstrálók.

A hatóság közölte: szombat óta több mint 450 bírságot szabtak ki, a többi között veszélyes vezetésért és túlzott zajkeltésért. Több embert őrizetbe vettek, és csaknem száz büntetőeljárást indítottak a tüntetésekkel kapcsolatban.

Becslések szerint szombaton ötezer ember vett részt a demonstráción, és mintegy ezer jármű zárta le a városközpont egyes részeit - közölte Peter Sloly rendőrfőnök. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak távol a városközponttól.

Az ottawai tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A „szabadságkonvoj” és a tüntetők azóta is folytatják a tiltakozást a kanadai parlament közelében.

A tüntetéseket eredetileg az Egyesült Államokból hazatérő kamionosok számára januárban bevezetett oltási kötelezettség váltotta ki, de már a kormány általános járványügyi korlátozásai ellen irányulnak.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a kanadai lakosság nagy része támogatja a világjárvány elleni intézkedéseket. Kanada lakosságának több mint 77 százaléka kapott már védőoltást.

Kapcsolódó írásaink

Tüntetések a szigor ellen

ĀNemcsak a megszorító intézkedések, de a vírustagadók és összeesküvés-elméleteket vallók is célkeresztbe kerültek a hét végén Hamburgban

Tüntetések Európában

ĀKoronavírus. A covid új változatát – amely a delta és az omikron törzsek hibridje – fedezték fel Cipruson, és mint a helyi egyetem közölte, a mutánst deltakronnak nevezték el