Krónika

Tüntetések a szigor ellen

Nemcsak a megszorító intézkedések, de a vírustagadók és összeesküvés-elméleteket vallók is célkeresztbe kerültek a hét végén Hamburgban

Európa több városában tüntettek szombaton a koronavírus-járvány megfékezését célzó hatósági intézkedések ellen.

Tüntetések a szigor ellen
Sokan vonultak az utcára a francia városokban is
Fotó: AFP/Thomas Coex

Bécsben ezrek vonultak az utcára a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetésének terve miatt. Az osztrák kormány novemberben jelentette be a negyedik országos karantént, és közölte, hogy – elsőként az Európai Unióban – kötelezővé kívánja tenni a védőoltást mindenki számára. A parlament várhatóan a jövő héten szavaz az indítványról.

Rómában is ezrek tüntettek a kormány járványügyi politikája ellen. A Lateráni Szent János téren sajtójelentések szerint mintegy ötezer összegyűlt tüntető előtt az egyik felszólaló azt hangsúlyozta, hogy egyszerűen dühösek az emberek. Mario Draghi kormánya nemrégiben szigorított a karanténszabályokon, és bevezette az ötven év felettiek számára kötelező védőoltást is.

Franciaország több városában is tiltakoztak szombaton az új oltási igazolás ellen. Több nagygyűlést tartottak Párizsban, az egyiket az Eiffel-toronnyal szemben. Lyonban, Nantes-ban, Bordeaux-ban és Marseille-ben is utcára vonultak az intézkedés ellenzői.

Az észak-németországi Hamburgban ugyanakkor több mint ezren vettek részt a vírustagadók és összeesküvés-elméleteket vallók elleni megmozduláson „Összeesküvés-elméletek helyett szolidaritás és felvilágosodás” transzparenssel. A megmozdulást eredetileg az oltásellenesek tüntetése ellen szervezték, amelyre legalább tizenötezer résztvevőt vártak. A tüntetést azonban a rendőrség csütörtökön az omikron variáns jelentette fertőzésveszély miatt betiltotta.

Fokozatos bevezetés
 

Döntés: februártól kötelező az oltás Ausztriában
 

A koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezetnek be Ausztriában a 18 éven felettiek számára februártól. Az erről szóló, kidolgozott törvénytervezetet tegnap mutatta be az osztrák kormány. Eszerint március közepéig még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket, a tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed.

Az oltási kötelezettséget fokozatosan tervezik bevezetni. Az első fázisban február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, szabályszegés esetén a megfelelő pénzbírságok kiszabásával. Az osztrák kormány ezt követően határidő megjelölésével felszólítja a nem beoltott embereket a mulasztás pótlására.
(FP)

Rekordmagas átoltottság

A spanyolok már náthaként kezelik a covidot

Alapvető fordulatra készül Spanyolország, amelyik Európa egyik legszigorúbb karanténját alkalmazta a koronavírus-járvány kezdetén: az ötödik hullám után már csak influenzaként kezelné a covidot. Az intézkedést nagyban segíti, hogy az országban rekordmagas az átoltottság, de az is közrejátszik a korlátozások feloldásában, hogy az állandó karanténok megbéníthatják a munkavégzést.

Az ország sokáig dobogós volt a halálozási „toplistán”, de aztán a kontinens egyik legszigorúbb karanténját vezették be. Spanyolországban mintegy kilencvenezren vesztették életüket a coviddal összefüggésben – ez már csak a nyolcadik legmagasabb érték Európában Oroszország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország, Németország, Ukrajna és Lengyelország mögött.
(FP)

Megszelídülhet
 

Nem az omikron lehet az utolsó változat
 

Fel kell készülnünk a görög ábécé további betűinek megtanulására, mivel a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az omikron brutális gyorsaságú terjedése biztosítja, hogy ne ez legyen a koronavírus utolsó változata – számolt be az AP amerikai hírügynökség. Az omikron annak ellenére jelent nagyfokú mutációs kockázatot, hogy a védőoltások és a fertőzésen való átesettség miatt sokkal nagyobb a lakosság immunitása.

A szakértők oltásra sürgetik az embereket, mivel a mostani vakcinák hatékonyak a vírussal szemben, és a további mutációkat elősegítő fertőzés megfékezésében is segítenek. Mivel úgy tűnik, hogy az omikron kevésbé súlyos betegséget okoz, mint a delta, remény lehet arra, hogy idővel olyan enyhe lesz mint egy közönséges megfázás.
(FP)

Worldometers: világszerte 327,3 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,55 millióan elhunytak, és több mint 266,8 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink