Krónika

Tüntetések Európában

A covid új változatát – amely a delta és az omikron törzsek hibridje – fedezték fel Cipruson, és mint a helyi egyetem közölte, a mutánst deltakronnak nevezték el

Több mint százezren tüntettek Franciaországban a párizsi kormány járványpolitikája ellen szombaton. Bécs sem volt nyugodt, ott mintegy negyvenezer ember demonstrált a korlátozások és a kötelező vakcinálás miatt.

Tüntetések Európában
Bécs is forrong, sok polgárnak nem tetszenek a korlátozások
Fotó: AFP/Askin Kiyagan

Több ezer oltásellenes és szkeptikus tüntetett a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását célzó óvintézkedések ellen szombaton Németországban. Az egyik legnagyobb megmozdulást Hamburgban szervezték, amelyen körülbelül tizenhatezren vettek részt. Magdeburgban, Frei-burgban és Schwerinben ugyancsak sokan vonultak az utcákra, míg Berlinben körülbelül kétszázan tiltakoztak a megszorítások ellen. Zwönitzben egy péntek esti tüntetésen pirotechnikai eszközökkel támadtak a rendőrökre. A tiltakozókat végül visszaszorították, mire szétszéledtek.

Bécsben csaknem negyvenezren tüntettek szombaton a kormány által bejelentett korlátozások és a kötelező oltás ellen. A demonstráció békésnek indult, ám amikor a tüntetők egy csoportja át akarta törni a rendőrök kordonját, többeket őrizetbe vettek. Ugyancsak szombaton több mint százezren tüntettek Franciaországban a párizsi kormány járványpolitikája ellen, miután Emmanuel Macron francia elnök úgy nyilatkozott, hogy ingerelni akarja a beoltatlanokat azzal, hogy nagyon bonyolulttá teszi az életüket. A tiltakozók Marseilles-ben, Nantes-ban, Le Mans-ban és egyéb városokban is az utcákra vonultak és összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, akik közül tízen megsérültek.

Az omikron variáns miatt megszaporodott fertőzések az Egyesült Államokban sok helyen zavart okoztak az alapszolgáltatásokban – írja a The Guardian. New York városában a munkaerőhiány ahhoz vezetett, hogy késik a szemétszállítás és a metróközlekedés. Kansas államban az egészségügyi rendszer az összeomlás határára került – Johnson megyében a gyerekorvosok heti nyolcvan órát dolgoznak, a mentőautóknak gyakran irányt kell változtatniuk, mert a célkórházban már nincs szabad ágy. Los Angelesben több mint nyolcszázötven rendőr és tűzoltó nem tudta felvenni a munkát, ami a hatóságok reagálásának lassulásához vezetett.

A koronavírus új változatát – amely a delta és az omikron törzsek hibridje – fedezték fel Cipruson. Mint a helyi egyetem közölte, az új mutánst deltakronnak nevezték el. A friss változatot huszonöt, Cipruson vett mintában azonosították, amelyek közül tizenegy a koronavírus miatt kórházba került embertől származott. A külföldről Angliába utazóknak vasárnaptól nem kell PCR-típusú tesztet elvégeztetniük érkezésük után, elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt is. Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában a helyi kormányok hatáskörébe tartozik e kérdés eldöntése.

Izraelnek jó a Szputnyik

Izrael tegnap megnyitotta határait az orosz Szputnyik V-vel beoltott külföldi állampolgárok előtt is – számolt be az ország külügyminisztériumának sajtószolgálata. Mint írták, az országba történő belépéshez minden külföldi állampolgárnak oltási igazolvánnyal vagy gyógyulást igazoló dokumentummal kell rendelkeznie. Hozzátették, a vakcinálástól számítva legalább két hétnek kell eltelnie az Izraelbe érkezésig. Emlékezetes, 2020 márciusától 2021 novemberéig Izrael teljesen el volt zárva a külföldiek elől. Az orosz turisták előtt korábban december 1-jére tervezték a nyitást.
(LMA)

Bírságolt olasz oltatlanok

Olaszországban három oltás kötelező az 50 év felettieknek, szombaton megjelent és azonnal hatályba lépett az erről szóló rendelet. Azok, akik nem adatják be a vakcinát, az előzetes híresztelésekkel ellentétben mindössze százeurós bírságot kapnak. Azok viszont, akik nem rendelkeznek védettséggel, és így mennek be a számukra tiltott pontokra, hatszáztól ezerötszáz euróig terjedő bírsággal sújthatók. A kivételek közé a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok tartoznak. Az olaszoknál azért dönthettek így, mert rendkívül gyors ütemben terjed a járvány.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 306,313 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,504 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma több mint 259,113 millió. A legtöbb új áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (763), Mexikóban (202), Ukrajnában (75) és Dél-Koreában (51) regisztrálták. A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Ausztráliában (100 011), Hollandiában (32 484), Mexikóban (30 671), a Fülöp-szigeteken (28 707) és Írországban (21 384) bukkantak. A hivatalos adatok szerint eddig a legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (859 046), Brazíliában (619 981) és Indiában (483 790) szedte a kór. Ugyanakkor szakértők megjegyzik, a valós veszteség 16,5-20,5 millió fő között lehet világszerte.

Kapcsolódó írásaink