Krónika

Ismét a határvédők életére törtek az embercsempészek

Ismét fegyvert kellett használni a déli határaink mentén járőrökre támadó embercsempész ellen.

Ismét a határvédők életére törtek az embercsempészek
Katonák járőröznek Hercegszántón, a határzárnál
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Szombaton hajnalban Ruzsa térségében kíséreltek meg a katonák feltartóztatni egy gépkocsit, amelyet feltehetően embercsempészek használtak. Az autó a katonák jelzésére nem állt meg, sőt vezetője a járőr felé kormányozta a járművet. A katona félreugrott, majd több célzott lövést adott le a gépkocsi kerekeire, amely felborult - írta a Magyar Nemzet.

A szolgálatban lévő katonák és rendőrök a helyszínen több határsértőt fogtak el, akikkel szemben a további eljárást az illetékes rendőr-főkapitányság folytatja le.

Az idén ez már a második fegyverhasználat volt járőrre támadó embercsempész ellen. Január 6-án a harkai határátkelőnél történt hasonló eset, akkor egy furgonnal törtek át a határon az embercsempészek, akiket végül Ausztriában sikerült elfogni.

A fegyverhasználat mindkét esetben indokolt, jog- és szakszerű volt. Mindkét rendkívüli esemény alátámasztja azt a korábban már jelzett tényt, hogy a nemzetközi szervezett bűnözés embercsempészei szinte kivétel nélkül ellenszegülnek a rendőri, katonai intézkedésnek és a járőrökre támadnak - írta a napilap.

Péntektől vasárnapig egyébként 773 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 195, szombaton 385, vasárnap 186 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében elfogtak hét határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén 1602 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten - január 3-tól 9-ig - a feltartóztatottak száma 1952 volt. Emellett az elmúlt héten a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében 13 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Embercsempészés miatt 22 gyanúsított ellen indult eljárás - derül ki a rendőrségi összesítésből.

Kapcsolódó írásaink

Csúfos kudarc a baloldali aláírásgyűjtés

ĀHétértékelő. Deák Dániel: Az előválasztás során nagyjából nyolcszázezer ember adatait gyűjtötték össze, most pedig a kétszázezer szignó is problémát okoz az ellenzéknek