Belföld

Óvodáskori felvilágosítás a liberális Hollandiában

A kislányoknak azt tanítják, szabadon dönthetnek saját szexualitásukkal kapcsolatban, miközben Amszterdamban az iskolák falain kívül a tárgyként használt prostituáltakat látják

Hollandiában már négyéves kortól elkezdik a gyermekek szexuális nevelését, amelynek keretében a genderidentitásról és a homoszexualitásról is tanítanak nekik. Mindeközben évtizedek óta Amszterdamban működik Európa legnagyobb legális vigalmi negyede, ahol a nők tárgyiasítása mindennapos.

Óvodáskori felvilágosítás a liberális Hollandiában
Korán a kisgyermekek fejébe vésik, hogy minden vágy természetes – és ezzel élhetnek is
Fotó: AFP/Romy Arroyo Fernandez

A gyermekek szexuális nevelése óvodáskorban indul Hollandiában, ahol minden korosztály számára különböző módon oktatják az ezen belül szabadon válogatott témákat. Nyíltan beszélnek például a diákokkal a genderidentitásról és a homoszexualitásról. A Dutch-­review portál 2019-es cikke szerint a fiatalok hamar megtanulják, hogy „tökéletesen természetes, ha két férfi vagy két nő szereti egymást”.

A cikk szerzője az Egyesült Államokból költözött Hollandiába. Állítása szerint egykori otthonában csak egy „túlságosan steril” oktatófilmet láttak a menstruációs ciklusról és a nemi betegségekről 12 éves koruk táján, viszont egy generációval később, Hollandiában, a 7 éves lánya kapott egy teljesen más szemléletű szexuális felvilágosítást „Tavaszi láz” fantáziacímen.

A kisgyermekek azt is korán megtanulják, hogy teljesen természetes, ha két férfi vagy két nő szerelmes, tabuk nélkül beszélnek a felvilágosító órán maszturbációról és az orális szexről. Legfőképpen pedig fejükbe vésik, hogy bármilyen vágy normális – és ezzel élhetnek is, hiszen az óvszerautomaták szabadon hozzáférhetők, 21 éves kor alatt pedig ingyen jár fogamzásgátló a lányoknak.

Mindezekből a szerző nagyvonalúan arra a következtetésre jut, hogy alighanem ez az oka az alacsony mértékű tinédzserkori terhességnek a hollandok körében. Szerinte a hollandok „gyakorlatiasan” állnak hozzá a témához, amelynek középpontjában – írja egy amerikai könyvre hivatkozva – az áll, hogy a fiúk szabadon gondolhatják magukat romantikusnak, a lányoknak pedig azt tanítják, dönthetnek saját szexualitásukkal kapcsolatban, függetlenítve magukat társadalmuk, barátaik vagy partnerük elvárásaitól és nyomásától.

De ha már Hollandiánál és a felvilágosult szexualitásnál tartunk, nem árt felidézni, hogy mivel szembesülnek a romantikára buzdított fiúk és független lányok, amikor kilépnek a felvilágosító óráról az utcára. Az egykor puritán vallásosságáról ismert vidék ma Európa legismertebb vigalmi negyedével büszkélkedik, ahol – valószínűleg a kontinensen egyedülálló módon – kiürült és funk­ciójukat vesztett gótikus templomok szolgálnak a kuplerájok díszletéül. Lehet, hogy a holland gyerekek a fent ecsetelt módszereknek köszönhetően felvilágosultabbak, de hogy ez társadalmi szinten pozitív hatással jelentkezne, azt aligha gondolhatja bárki komolyan.

Egy néhány évvel ezelőtti cikk szerint mintegy huszonötezer szexmunkás dolgozik Amszterdamban, köztük jelentős mennyiségben illegális bevándorlók és diáklányok (!), ráadásul korántsem mindenki önként. A városban virágzik a drogkereskedelem, embercsempészet – főként távol-keleti és 1990 után kelet-európai lányokra specializálódtak –, azt pedig több útleírás is hangsúlyozza, hogy sötétedés után nem érdemes szűk utcákban és nagy értékű holmikkal, készpénzzel és iratainkkal mászkálnunk még a belvárosban sem, mert könnyen végezhetjük egy csatorna fenekén a fényképezőgépünkkel együtt.

Utóbbi a turisták számára különösen népszerű kellék, nem mindenhol láthatnak ugyanis kirakatokban álló, lengén öltözött és magukat szexre kínáló nőket a nyílt utcán sétálva. A kirakatban dolgozó nők turistalátványosságnak számítanak, úgy fotózzák őket, mintha szobrok lennének, nem pedig hús-vér lények – írja az Utazom.com, hozzátéve, a szexiparra épülő turizmusban is külön gyakorlat volt a prostituáltakat szemléző „városnéző túrák” szervezése. Ezeket végül két éve tiltották be.

Ha a prostituáltak fotózása nem is legális, arra még mindig van módja bárkinek Amszterdamban, hogy egyetlen fényképbe sűrítse bele a vallásos múltat és a fülledt jelent: a De Wallen, a vöröslámpás negyed közepén magasodó, 13. századi Öreg templom grandiózus tömbje előtt áll „Belle”, a kirakatban álló prostituált bronzszobra, rajta a felirat: „elismerés a világ minden szexmunkásának”. A közelében pedig a kockakövekből emelkedik ki egy fedetlen, láncos mell, amelyet erőszakosként ábrázolt férfikéz markol éppen. Állítólag a hollandok ezzel kívántak fellépni a prostitúcióval kapcsolatos bűnözések visszaszorításának érdekében, valamint az iparban dolgozók kizsákmányolása és tárgyiasítása ellen.

A holland szexuális nevelés persze nem egyedülálló: amint azt megírtuk, Bécsben egy iskolában női bábuval világosították fel a szexualitás részleteiről a gyerekeket. A kislányok a tanóra keretein belül még ujjaikat is használhatták a női próbababán. Hazánkban a Labrisz Leszbikus Egyesület tartott 44 alkalommal „Melegség és megismerés” foglalkozásokat 2013–14-ben, összesen 19 intézményben, amellyel több mint ezer fiatalt ért el, a Magyar LMBTQ Szövetség pedig már a Nemzeti alaptanterv 2012-es reformja idején azt követelte, hogy a szexuális irányultság és a nemi identitás témaköre hangsúlyosan jelenjen meg a kerettantervekben. Sok szülő felháborodott, amikor tavaly a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban a szülők értesítése nélkül, kötelező részvétellel rendeztek érzékenyítő programokat, amelyeken egy transzvesztita is előadást tartott.

Miután Áder János köztársasági elnök a napokban bejelentette, hogy a gyermekvédelmi népszavazás az országgyűlési választásokkal egy napon, április 3-án lesz, több, jellemzően a Soros György alapítványai által támogatott LMBTQ-, illetve „jogvédő” civil szervezet arra szólította fel szimpatizánsait, szavazzanak érvénytelenül a referendumon. Közleményükben a népszavazást gyűlöletkeltőnek, aljasnak, a nemi kisebbségeket kiközösítőnek nevezik. Az érvénytelen szavazat szerintük a garancia arra, hogy „Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk”.

Legutóbb az Alliance for the Common Good (Szövetség a Köz-­jóért) – egy agytröszthálózat, amely a magyar Alapjogokért Központ, a lengyel Ordo Iuris, az olasz Na­zione Futura, a cseh Szövetség a Családért és a szlovák Emberjogi- és Családpolitikai Intézet kezdeményezésére jött létre a hagyományos, keresztény értékek és a józan ész védelmében – jelezte, hogy üdvözli a magyarországi gyermekvédelmi népszavazást. A szövetség tagjainak szilárd meggyőződése, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett, ebből is adódik, hogy az államoknak kötelessége védeni a gyermekek születési neméhez való önazonosságát.

Kapcsolódó írásaink