Belföld

Csúfos kudarc a baloldali aláírásgyűjtés

Hétértékelő. Deák Dániel: Az előválasztás során nagyjából nyolcszázezer ember adatait gyűjtötték össze, most pedig a kétszázezer szignó is problémát okoz az ellenzéknek

Kifutottak az időből a baloldali pártok, még az ellenzéki magszavazók sem mentek aláírni nekik, ennek oka pedig valószínűleg miniszterelnök-jelöltjük csapnivaló kampánya – véli Deák Dániel. Az elemző szerint a hatpárti szövetség választási vereségre rendezkedett be, ezért sem engedik Márki-Zaynak a hetedik frakció megalakítását.

Csúfos kudarc a baloldali aláírásgyűjtés
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Katona László

Hatalmas kudarc a baloldal számára, hogy egy hónap alatt sem sikerült összegyűjteniük kétszázezer aláírást népszavazási kezdeményezésükhöz, így kifutottak az időből és már biztosan nem lehet megtartani a baloldali referendumot az áprilisi 3-i parlamenti választással egy időpontban – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Kifejtette: a népszavazás kiírásának menetrendje az, hogy miután összegyűjtik a szükséges számú szignót, a Nemzeti Választási Irodának hatvan napja van azok ellenőrzésére, a hitelesítést pedig meg lehet támadni, aminek a jogorvoslati határideje további tíz nap. Az Országgyűlésnek ezután harminc napja van rá, hogy elrendelje a népszavazást, ezután a köztársasági elnöknek tizenöt napja a népszavazás időpontjának kitűzésére. Ezen időpont a kitűzéstől számított hetven-kilencven nap valamelyike lehet. Ezt bárhogy is számoljuk, összesen 115 plusz hetven-kilencven nap, a parlamenti választás viszont kevesebb mint nyolcvan nap múlva lesz – mutatott rá a politológus.

Megjegyezte, Karácsony Gergely főpolgármester, a népszavazás kezdeményezője csúsztat, amikor arról beszél, a Fidesz akarja megakadályozni, hogy a baloldal kérdéseiről is lehessen szavazni április 3-án.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nem elég kétszázezer aláírást összegyűjteni, hiszen várhatóan sok lesz közötte az érvénytelen, így legalább 230-250 ezer szignóra lenne szüksége a baloldalnak. Ez a jelenlegi információk alapján biztosan nem lesz meg, amiért a baloldali politikusok a háttérben Márki-Zay Péter csapnivaló kampányát hibáztatják.

A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy folyamatosan zuhan a magát botrányosabbnál botrányosabb kijelentésekre ragadtató baloldali miniszterelnök-jelölt támogatottsága, nem meglepő, hogy még az ellenzéki magszavazók sem mentek aláírni nekik. Ez azért lesújtó üzenet a baloldali pártok számára, mert az előválasztás során nagyjából nyolcszázezer ember adatait gyűjtötték össze, s kértek tőlük felhatalmazást azok kezelésére – hívta fel a figyelmet Deák. Felidézte azt is: a Fidesz ellenzékben a 2008-as népszavazáshoz napok alatt több százezer aláírást tudott összegyűjteni.

A baloldal válsága arra készteti a politikusokat, hogy választási vereségre rendezkedjenek be – értékelte az elemző, hogy Gyurcsányék nem engedik Márki-Zay Péternek, hogy saját parlamenti frakciót hozzon létre. A hat párt igyekszik minimalizálni a veszteséget és a lehető legtöbb képviselői mandátumot megtartani magának – magyarázta Deák. Hozzátette: tovább nehezíti a helyzetüket, hogy a kormány az intézkedéseivel minden méregfogat kihúz, ilyen volt például a múlt héten bejelentett élelmiszerárstop is.

A baloldal ugyanis már hetek óta építette azt a narratívát, hogy elszaladtak az árak, amit megszenved a lakosság, erre Orbán Viktor bejelentette több termék árának csökkentését. Ráadásul a jelentős mértékű nyugdíjemelés, az adóvisszatérítés, az adómentesség és egyéb béremelések arról szólnak, hogy a lakosságnál több forrás marad, mint amennyit az európai léptékű infláció elvisz. Ez így együtt gyakorlatilag kegyelemdöfés az ellenzék számára a választási kampányban – állapította meg a politológus.

Figyelmeztetett azonban, hogy ennek ellenére sem dőlhet hátra a jobboldal, hiszen komoly globális hálózat áll a bukdácsoló baloldal mögött, amely minden lehetséges eszközt bevethet a választási kampányban, ahogyan az más országokban is megtörtént a közelmúltban.

Kapcsolódó írásaink