Krónika

Újév napján is megdőltek a melegrekordok

Szilveszterhez hasonlóan Újév napján is megdőlt a fővárosi és az országos melegrekord, 101 éves csúcsok lettek a múlté - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután a Facebook-oldalán.

Újév napján is megdőltek a melegrekordok
Az előrejelzés szerint a következő napokban is többfelé mérhetnek még 10 fok feletti értékeket, de sok helyen csak 5 fokig melegszik majd a levegő (Budapest)
Fotó: JULIAN ELLIOTT / AFP

Mostanáig a január 1-jei legmagasabb hőmérséklet 15,3 Celsius-fok volt, amit 1921-ben Sopronban mértek. Ennél országszerte összesen 52 állomáson regisztráltak magasabb értéket, volt, ahol több mint 2 fokkal. A Veszprém megyei Sümegen 17,4 fokot, a Somogy megyei Főnyeden 17,5 fokot mértek.

Budapesten mostanáig szintén 1921-ben volt a legmelegebb január elsején, akkor a Gellért-hegyen 13 fok volt. Most viszont Újpesten és Ferihegyen is 14,2 fokot, Lágymányoson pedig 14,4 fokot regisztrált a meteorológiai szolgálat.

Szilveszter napján is megdőltek a napi melegrekordok. Pénteken a fővárosban Pestszentlőrincen volt a legmelegebb, ott 15,4 fokot mértek. Korábban a szilveszteri országos melegrekordot is 1921-ben, szintén Sopronban mérték. A 2021-es év utolsó napján viszont a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőrákoson 18 fokot is mértek.

Az előrejelzés szerint a következő napokban is többfelé mérhetnek még 10 fok feletti értékeket, de sok helyen csak 5 fokig melegszik majd a levegő. Erőteljesebb lehűlés a jövő hét második felében várható.

Várható időjárás vasárnap éjfélig

Az ország északi felében a felhők, míg délen a napsütés lesz túlsúlyban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy részén párás, ködös maradhat az idő, és ott szitálás, kisebb eső előfordulhat.

Éjszaka nagy területen képződik köd és rétegfelhőzet, amely vasárnap az északkeleti megyékben nem oszlik fel, középen és nyugaton azonban több-kevesebb napsütés is lehet.

Az északnyugati szél eleinte többfelé lesz élénk vagy erős, de a Délnyugat-Dunántúlon és északkeleten gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Vasárnap csak kevés helyen élénkül meg a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a naposabb részeken 10 és 15, északkeleten viszont csak 5 és 9 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

A ciklonok és frontok Európa északi felén, illetve a nyugati partvidék mentén vonulnak. Felhőzetükből többfelé eső, északon pedig hó hull, de kiemelkedően sok csapadékról nem érkezett jelentés. Ezzel szemben a Szahara felől magassági gerinc és a talajon hozzá kapcsolódó anticiklon nyúlik be a kontinens fölé. Áramlási rendszerében szokatlanul enyhe levegő árasztotta el a déli és középső területeket, így a csúcshőmérséklet nagy területen meghaladja a 15 fokot. Még Észak-Európában is enyhült az idő, de azért arrafelé még mindig erősen fagy. A Kárpát-medence időjárását enyhe légtömeg alakítja, a frontok időnként érintik hazánkat, de számottevő változást nem okoznak.