Krónika

Nem csak a covidtól véd a harmadik oltás

A BioNTech egyik alapítója a fertőzési láncok megszakításáról nyilatkozott

A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid–19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekezőrendszerét – mondta BioNTech német vállalat egyik alapítója egy interjúban.

Nem csak a covidtól véd a harmadik oltás
Kiderült, az immunizáció más betegségek kialakulását is gátolja
Fotó: MTI/Komka Péter

Ugur Sahin azért nyilatkozott a Bild am Sonntag című német lapnak, mert Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS–CoV–2-fertőződések számának emelkedése. A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél hússzor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik.

A frissítő adag nagyon jól védi a beoltott személyt a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét, ami átsegíthet minket a közelgő nehéz télen – mondta el a BioNTech vezetője a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS-technológiára (mRNS) épülő vakcináról. A biotechnológiai kutatóvállalat társalapítója és igazgatója elmondta, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok két trendet mutatnak. Az egyik az, hogy az oltással szerzett védettség a Covid–19 bármilyen fajta lefolyásától a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed. A másik, hogy a súlyos megbetegedéstől a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina.

Mindez azt jelenti, hogy a megfertőződött oltottak megbetegedése az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepes lefolyású, és ritkán fordulnak elő kórházi kezelést igénylő esetek. Súlyos megbetegedés főleg időseknél fordulhat elő, vagy egyéb betegségek, túlsúly vagy gyógyszerekkel mesterségesen meggyengített immunrendszer miatt veszélyeztetett emberek körében – mondta Ugur Sahin.

Kiemelte: elbizonytalanítják az embereket az olyan kijelentések, hogy a Covid–19 miatt kórházba kerülő hatvan év felettiek 45 százaléka oltott. Azonban figyelembe kell venni, hogy ebben a korcsoportban eleve nagyon magas az átoltottság, és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a teljes oltás 85 százalékos hatékonysággal védi a hatvan év felettieket a kórházi kezelést igénylően súlyos megbetegedéstől, és 90 százalékos hatékonysággal védi meg őket attól, hogy intenzív osztályra kerüljenek a Covid–19 miatt – fejtette ki Ugur Sahin.

Ausztria nyomdokaiba léptek


Mától bezár Szlovákia, tíz nap után értékelik a helyzetet

November 25-én, csütörtökön két hétre szinte teljes körű bezárás kezdődik Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt. Az iskolákat egyelőre nem zárják be – közölte Richard Sulík gazdasági miniszter. Az Új Szó beszámolója szerint a kormány döntésének értelmében a vendéglátóhelyek és a nem létfontosságú üzletek is becsuknak a következő két hétre.

„Mindannyian azt szeretnénk, ha a helyzet addigra javulna. Tíz nap után a döntést újraértékeljük” – tette hozzá Sulík. Szlovákia ezzel egyébként Ausztria nyomdokaiba lépett, ahol múlt héten szintén kéthetes teljes lezárást jelentettek be a súlyosbodó járványhelyzet miatt. Sulík azt is elmondta, hogy a SaS (Szabadság és Szolidaritás Párt) szorgalmazni fogja, hogy az oltottak bizonyos előnyökben részesüljenek.
(FP)

Viszik a betegeket

Németország sietett a bajba jutott Hollandia segítségére

Németország húsz ágyat biztosít súlyos koronavírusos holland betegek számára. Mint tegnap beszámoltunk róla, Románia után immár már Hollandiában is megteltek a kórházak a covidos betegekkel. Az első embert kedden vitték mentőautóval Rotterdamból Bochumba, majd őt egy másik követte tegnap – írta a Reuters.

Hollandiában az új fertőzöttek száma kedd reggelre több mint 23 ezerrel nőtt az előző naphoz képest, így a legutóbbi heti jelentések 153 957 érintettről számoltak be, ami nagyon leterheli a kórházakat. Eddig 2,488 millió fertőzöttet találtak az országban, és 19 048 beteg hunyt el. A múlt hét végén összecsapások voltak Hágában és Rotterdamban, ahol az emberek hevesen tüntettek a járvány miatt bevezetett korlátozások ellen.
(LMA)

Erősödő szigor


Horvátországban pénzbírsággal sújtják a járványügyi intézkedések megszegőit

Horvátországban 30–50 ezer kunáig (1,4–2,4 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják az olyan állami szervek és hivatalok, állami fenntartású intézmények és önkormányzatok felelős vezetőit, ahol nem tartják be a járványügyi intézkedéseket – jelentette be Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter.

A kormány a múlt keddtől kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben. Ezt azonban több hivatalban nem tartják be, és nem is ellenőrzik, hogy az alkalmazottak rendelkeznek-e védettségi igazolással. Vili Beros egészségügyi miniszter megjegyezte: a covidigazolványok bevezetése nem állítja meg a járványt, de csökkenti annak terjedését.
(LZ)

Felére csökkent a karantén ideje

Lassan kinyit Új-Zéland, de ezentúl mindenhez oltási igazolvány kell

Fokozatosan nyitja meg a koronavírus-járvány miatt lezárt határait Új-Zéland. A wellingtoni kormány tegnapi döntésének értelmében januártól a külföldről hazatelepülő állampolgárok, míg április 30-tól a turisták is újra beléphetnek a szigetországba. A jövőben a határt átlépőknek 14 helyett csak hét napra kell karanténba vonulniuk.

A teljesen átoltott lakosok január 16-tól karanténkötelezettség nélkül hazatérhetnek Ausztráliából, február 13-a után pedig máshonnan is. December 2-tól kinyithatnak a szórakozóhelyek, éttermek és konditermek Aucklandben, ám innentől mindenhez – legyen az akár egy hajvágás vagy bevásárlás – oltási igazolás szükséges. Az új-zélandiak 69 százaléka rendelkezik koronavírus elleni oltással.
(LMA)

 Worldometers: világszerte több mint 259,2 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan csaknem 5,19 millióan elhunytak, és 234,6 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom