Krónika

A harmadik oltás az ellenanyag szintjét 80-90 százalékra emeli

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezésében kiemelt szerepe van az oltásoknak, ezért nagyon fontos, hogy a vakcinákról megfelelő helyekről informálódjanak - hívja fel a figyelmet közösségi oldalán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A harmadik oltás az ellenanyag szintjét 80-90 százalékra emeli
Kásler Miklós: Aki több mint négy hónappal ezelőtt vette fel a koronavírus elleni vakcinát, most vegye fel a harmadikat is
Fotó: Facebook / Kásler Miklós

A koronavírus elleni második védőoltás beadását követően mintegy 4-5 hónappal az ellenanyag szintje csökken a szervezetben. Ezt a harmadik, ismétlő oltás szinte teljesen kompenzálja, visszaemeli az eredeti, 80-90 százalékra.

Ezért mindenkit arra kérünk, hogy aki több mint négy hónappal ezelőtt vette fel a koronavírus elleni vakcinát, most vegye fel a harmadikat is.

November 22. és 28. között rendezik az oltási akcióhetet
November 22. és 28. között rendezik az oltási akcióhetet
Fotó: MH

A harmadik oltásra vonatkozóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint háttérintézményünk a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendet dolgozott ki. Ennek értelmében a harmadik oltásanyag kiválasztásánál a heterológ vakcina, vagyis az első két vakcinától eltérő technológiával előállított vakcinát javasoljuk harmadik oltásként.

Kapcsolódó írásaink