Belföld

Megkezdődött az oltási akcióhét

„Egy makkegészséges fiatalnak sincs garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség”

Három-négy hónappal az első oltás után a védettség hét százalékra, a második oltás után ötven-hatvan százalékra esik vissza, a harmadik oltással a védettség ismét kilencven százalék föle emelkedik. Ezen a héten regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet menni az oltópontokra.

Megkezdődött az oltási akcióhét
Kötelező a maszkviselés zárt térben és a tömegközlekedésben
Fotó: MH/Török Péter

Mindenki vegye fel a harmadik oltást is – biztatott Müller Cecília országos tiszti főorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Beszélt arról, hogy november 22. és 28. között oltási akcióhetet szerveznek Magyarországon. A már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást – hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos.

Ezen a héten regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet menni az oltópontokra
Ezen a héten regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet menni az oltópontokra
Fotó: MH/Katona LászlóAzt mondta, bizakodó, hiszen az emberek már a saját szemükkel is láthatják, hogy az oltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében, reméli, hogy „a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött”.

November 22. és 28. között rendezik az oltási akcióhetet
November 22. és 28. között rendezik az oltási akcióhetet
Fotó: MH

Arról, hogy mostani ismereteink szerint az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben négy-hat hónapig tart, a szakember kijelentette: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be. Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni – magyarázta, egyúttal mindenkit a harmadik oltás felvételére buzdított, aki már legalább négy hónappal ezelőtt magkapta a vakcina második dózisát. A variánsokról közölte: ez az oka, hogy nem lehet megmondani, meddig tart a vakcinák védelmi képessége.

Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan megnyitott oltópontja előtt
Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan megnyitott oltópontja előtt
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A nemzetközi tapasztalatokkal összecsengően hazánkban is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében négy-hat hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. A vírus megváltozása miatt többlet antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított nyolcvan-kilencvenszázalékos szintre emelje – fejtette ki Müller Cecília.

Objektum doboz

Figyelmeztetett: egy makkegészséges fiatalnak sincs semmilyen garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség. A tiszti főorvos közölte: az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a Koronavirus.gov.hu oldalon.

Nagy az érdeklődés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki
Nagy az érdeklődés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az átoltottság növelése életeket menthet – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb részében. Kásler Miklós a vakcinák hatásvizsgálatával kapcsolatban elmondta: azért van szükség a harmadik oltásra, mert az első után három-négy hónappal a védettség hét százalékra, a második oltás után a védettség ötven-hatvan százalékra esik vissza minden korosztály esetében. A harmadik oltással a védettség ismét kilencven százalék föle emelkedik. Ezek nem víziók, nem fikciók, hanem tudományosan bizonyított tények – szögezte le a miniszter.

Kapcsolódó írásaink