Krónika

Saját kommunikációs műholdat szeretnénk

Szíjjártó Péter portugáliai bejelentése

Megkezdődött a felkészülés a magyar űrstratégia végrehajtására, amelynek legfőbb célja egy magyar asztronauta felküldése az évtized közepén a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Portugáliában tartott konferencián.

Kifejtette, a misszió egyik célja annak a berendezésnek a telepítése, amelyet most fejlesztenek egy közös magyar–orosz projekt keretében az űridőjárás jobb előrejelzése érdekében. Fontos cél egy hazai telekommunikációs műhold Föld körüli pályára bocsátása is. Hazánknak 2024-től húsz éven keresztül saját telekommunikációs műholdja lehet – fogalmazott.

A kormány pénzügyi alapot hozott létre a szektorban tevékenykedő magyar cégek támogatására és stratégiai megállapodást kötött az űrkutatási együttműködésről a francia–olasz Thales Alenia Space-szel. Utóbbi révén vállalataink részt vehetnek a világ egyik legnagyobb műholdflottájának működtetésében. Hozzátette, tizenkét magyar egyetemmel közösen kidolgoztak egy űrtudományi kiegészítő képzést is.