Krónika

Óramutatók, hátra arc!

A Magyar Alvásszövetség elnöke hangsúlyozta: az ember hozzászokotta nappalok és éjszakák váltakozásához, így ha az felborul, zavart okoz

Ismét óraátállításra kerül sor most vasárnap. Hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat. A téli időszámítás kezdete azt is jelenti, hogy egy órával többet alhatunk, mivel visszafelé tekerjük az órát.

Óramutatók, hátra arc!
Vasárnap hajnalban egy órával vissza kell állítanunk az órákat
Fotó: AFP/Armin Weigel

Az óraátállítás története a 18. századig nyúlik vissza. Az ötletet az adta, hogy az óra átállításával spórolni lehessen a szénfogyasztáson, ezzel is segítve a nagyhatalmak háborús célkitűzéseit. A legújabb kori kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy az órák állítgatása káros egészségügyi hatásokkal is járhat. Egy felmérés arra is rávilágított, hogy az EU polgárainak 84 százaléka eltörölné az évi kétszeri változást. Azt, hogy meddig marad velünk az óraátállítás, egyelőre még nem lehet megmondani, annak ellenére, hogy megszüntetéséről már határozat született.

Még nem dőlt el, hogy Magyarország végül a nyári vagy a téli időszámítást választja, de a kormány már jelezte, az uniós tagállamok nagyobb táborához fog csatlakozni a kérdésben, vagyis nem támaszt majd ellenvetést egyik vagy másik időszámítás bevezetésével szemben sem.

Bár a kormányoknak idén már dönteniük kellett volna arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást választják, ám ez egyrészt a pandémia, másrészt a dolog kényessége miatt nem történt meg – mondta lapunknak G. Németh György címzetes egyetemi docens, a Budapesti Alvásközpont igazgatója.

A Magyar Alvásszövetség elnökeként hangsúlyozta, az élőlények – így az ember is – több millió év alatt hozzászokott a nappalok és éjszakák váltakozásához, így ha azt valami felborítja, az zavart okoz. Emlékeztetett arra is, a téli-nyári időszámítást egykor az energiatakarékosság jegyében vezették be, de ezt a szempontot mára a technikai fejlődés javarészt felülírta.

Ha a magyarokat kérdezzük, akkor azok döntő többsége érthetően arra szavazna, hogy a nyári időszámítás maradjon – ám akkor januárban még reggel nyolckor is sötétben kellene a gyermekeinket iskolába vinni – hívta fel egy lényegtelennek éppen nem nevezhető szempontra a figyelmet G. Németh György, hozzátéve, az eredeti állapot egyébként a téli rend volt.

Utalt arra is, bár az Európai Unió a kérdés eldöntését a kormányokra bízta, ez szerinte hibás lépés volt, hiszen ha valamit, akkor a téli–nyári időszámítást, illetve a valamelyik melletti döntést teljesen egységesen kellene kezelni a kontinensen. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh kabinet a közelmúltban megunta a huzavonát, és úgy határozott, öt évig még megtartja a váltakozó „üzemmódot”. G. Németh György hozzátette, a majdani döntésben Német-, Francia- és Olaszországnak lesz döntő szava.

Vasárnap kezdetét veszi a téli időszámítás, a járvány az óraátállítás eltörlését is elodázhatja

Kapcsolódó írásaink