Krónika

Karikó Katalin átvette az Asztúria hercegnője-díjat

A spanyol királyi család jelenlétében október 22-én, pénteken este adták át az Asztúria Hercegnője Díjat Karikó Katalinnak, a – többek között – Széchenyi- és Lasker-díjjal is kitüntetett világhírű biokémikusnak. Az magyar kutató többedmagával lett díjazott a „Műszaki és tudományos kutatás” kategóriában.

Karikó Katalin átvette az Asztúria hercegnője-díjat
Karikó Katalin beszédet mond az Asztúria hercegnője-díj átvételét követően
Fotó: AFP/Ander Gillenea

Az mRNS-alapú technológia orvosi alkalmazását felfedezéseivel megalapozó tudós az egész hetet Asztúria Hercegség fővárosában töltötte. Oviedóban az úgynevezett Díjhéten is a tudományt népszerűsítette a Covid-19 járvány megfékezésére hivatott modern vakcinák gyors kifejlesztéséhez hozzájáruló kutató. Az elmúlt napokban számos helyen, köztük iskolákban is tartott előadásokat.

Objektum doboz

A „spanyol Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetést pénteken este vehette át Karikó Katalin. Az oviedói Campoamor Színházban rendezett ceremónián a hagyományoknak megfelelően jelen volt VI. Fülöp spanyol király, felesége, Letícia királyné, valamint két gyermekük, a trónörökös Leonóra hercegnő és Zsófia infánsnő. A rangos elismerést Leonóra, Asztúria hercegnője adta át a magyar tudósnak.

Karikó Katalin átveszi az Asztúria hercegnője-díjat Leonóra hercegnőtől, VI. Fülöp spanyol király trönörökösétől
Karikó Katalin átveszi az Asztúria hercegnője-díjat Leonóra hercegnőtől, VI. Fülöp spanyol király trönörökösétől
Fotó: AFP/Ander Gillenea

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen 1973-1978 között biológus szakon tanult, majd a Szegedi Biológiai Központban végzett kutatómunkája eredményeként alma materében védte meg PhD-dolgozatát, 1982-ben avatták biokémikus doktorrá.

A Pennsylvániai Egyetemen 1997-ben kezdett együtt dolgozni Drew Weissmannal. Mérföldkőnek számít 16 évvel ezelőtti, 2005-ben tett tudományos felfedezésük.

Az ezt leíró publikációjukból kiderült, hogyan lehet az mRNS-t módosítani annak érdekében, hogy ne okozzon gyulladást és így terápiás célokra felhasználható legyen. Kidolgozták azt a hatékony stratégiát is, amely lehetővé teszi az mRNS szervezetbe juttatását úgy, hogy az elérje a megfelelő célpontot.

A Karikó-Weissman kutatópáros megnyitotta az utat az életmentő vakcinák megalkotásához, amikor a COVID-19-pandémia 2020-ban megrendítette a világot. Az mRNS-alapú oltóanyagot a világ közel kétszáz országában alkalmazzák.


 

Kapcsolódó írásaink