Krónika

Jóváhagyták a harmadik oltást

Az Európai Gyógyszerügynökség tovább vizsgálja a keleti vakcinák használatának javaslatát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a harmadik oltást a Pfizer- és a Moderna-vakcinák­kal – írja a Jutarnji list.

Az ajánlás szerint a Pfizer és a Moderna harmadik adagját legkorábban 29 nappal a második vakcina beadása után kell beadni, ha valakinek nagyon legyengült az immunrendszere. Azok számára, akik 18 és 55 év közöttiek és egészségesek, az EMA szerint az emlékeztető oltás a második adag után körülbelül hat hónappal fontolandó meg. De mint közölték, ennek szabályozását a tagállamokra bízzák – írja a Reuters.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöl­tő uniós ügynökség közlése szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináinak egy további adagja növeli a Covid–19-betegséget okozó új koronavírus elleni antitestek előállí­tásának képességét a legyengült immunrendszerű, köztük a szervátültetett betegeknél. Noha nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az új típusú koronavírus ellen védett embereknél a harmadik oltás képes-e antitesteket termelni, a többletadag várhatóan legalább néhány esetben növeli a fertőzés elleni védelmet.

Az uniós gyógyszerügynök­ség azonban továbbra is figyelemmel kíséri az Európai Unióban használatra engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságára vonat­kozó vizsgálatok adatait – tették hozzá. Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, valamint a Janssen vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta haszná­latra, amit az Európai Bizottság engedélyezett is. Az ügynökség e-mellett vizsgálja az orosz Szputnyik V-t, valamint a Sanofi, a CureVac, a Sinovac és a Novavax gyógyszergyárak oltóanyagait is.

Kapcsolódó írásaink