Krónika

Tovább nőtt a törökországi áradás halottainak száma

Hétfőn is tovább nőtt, és immár 71-re emelkedett a múlt szerdai észak-törökországi áradás halottjainak a száma - közölte a török katasztrófavédelem (AFAD).

Tovább nőtt a törökországi áradás halottainak száma
Súlyos károkat okozott és számos emberéletet is követelt már az áradás Észak-Törökországban
Fotó: AFP/Anadolu/Semih Yuksel

Kastamonu tartományban 60, Sinopban 10, Bartinban pedig egy embert nyilvánítottak eddig a szerencsétlenség áldozatának. A halottak száma folyamatosan növekszik, miközben a hatóságok még mindig eltűntek után kutatnak. Emellett tart a súlyosan megrongálódott épületek bontása, valamint az egyéb romok eltakarítása is.

Süleyman Soylu belügyminiszter korábban a látottak alapján azt nyilatkozta, hogy ez a legsúlyosabb áradás, amelyet valaha látott.

A hegyekből lezúduló víz számtalan autót ragadott magával, házakat tett lakhatatlanná, a földcsuszamlások miatt pedig sok út járhatatlanná vált. Több híd összeomlott, és falvak százai maradtak áramellátás nélkül.

Törökországban a fekete-tengeri partvidék a legcsapadékosabb, így az árvíznek és a földcsuszamlásoknak is a leginkább kitett térség. Ráadásul a térségben a települések sűrűn lakottak, a lakóházak egy része ártéren épül fel rossz minőségben.

A régióra egy nap alatt az éves csapadékmennyiség mintegy harmada hullott.

Kapcsolódó írásaink

Fellázadt a természet

ĀTörökországban árvíz pusztít, Dél-Európában hőség tombol – Oroszországban ég a tajga, a Krímben vihar okoz károkat