Krónika

Fellázadt a természet

Törökországban árvíz pusztít, Dél-Európában hőség tombol – Oroszországban ég a tajga, a Krímben vihar okoz károkat

Az erdőtüzek után, most áradásokkal küzdenek Törökországban, amiknek halálos áldozatai is vannak. Görögországban megfékezték a tüzeket, miközben Olasz- és Spanyolországban 40 Celsius-fok fölöt-ti hőmérséklet várható a hétvégén.

Fellázadt a természet
Mindent visz a víz. Mentik a török lakosokat Kastamonu tartományban
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mehmet Kama

„Ez a legrosszabb árvíz, amelyet valaha láttam” – mondta csütörtök este Süleyman Soylu török belügyminiszter a török áradások helyszínén. Ebben a hónapban már a második természeti katasztrófa sújtja Törökországot. Északon, a Fekete-tenger partján fekvő Kastamonu, Sinop és Bartin tartományokban szerda óta rekordmennyiségű csapadék hullott, az éves mennyiség mintegy harmada. Az áradások és a sárlavinák több mint harminc ember életét követelték. Otthonokat döntött romba, autókat sodort el az ár, hidak is összeomlottak. A háztetőkről helikopterrel mentették a lakókat. A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint több mint 1800 embert mentettek ki. Kastamonuban és Sinopban mintegy kétszáz falu maradt áram nélkül. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken Kastamonuba látogatott. „Isten segítségével túl fogunk jutni ezeken a katasztrófákon” – fogalmazott.

Az ország délnyugati részében már sikerült megfékezni az erdőtüzeket, amelyekből július 28. óta országszerte 299-et számláltak.

Szintén megfékezték az erdőtüzeket Görögországban, ahol két hét alatt több mint százezer hektár terület égett le.

Eközben hőhullám tombol Spanyolországban és Portugáliában, és fokozott a tűzveszély az Ibériai-félsziget nagy részén. A hőmérő higanyszála hétfőig megközelíti, illetve meg is haladhatja a 40 Cel­sius-fokot. Katalóniában a hétvégére 43 Celsius-fokot várnak.

Hasonló a helyzet Olaszországban, ahol Bolognától Palermóig tizenhét városban rendeltek el vörös riasztást. Szicíliában és Calabriában már hetek óta erdőtüzekkel küzdenek, amelyekben már legalább négyen vesztették életüket.

Oroszországban Jakutföldön és Irkutszk megyében a tajgatűz miatt szükségállapotot rendeltek el. A Krím félszigeten heves esőzések okoztak áradásokat, ketten életüket vesztették. Ezreket evakuáltak.

Kapcsolódó írásaink