Krónika

Folyamatosan szállítják a fővárosi idősotthonokba a vakcinát

Újabb hatvankét önkormányzati, egyházi és magánfenntartású idősotthonba szállított mintegy 4 ezer adag, a koronavírus elleni harmadik oltás beadásához szükséges vakcinát szerdán Budapest Főváros Kormányhivatala.

Folyamatosan szállítják a fővárosi idősotthonokba a vakcinát
Akkumulátorról üzemeltethető speciális hűtőládákban szállítják ki idősotthonokba a koronavírus elleni harmadik oltáshoz szükséges oltóanyagot a fővárosi kormányhivatal parkolójából, a koronavírus elleni vakcinák fogadására kialakított logisztikai bázisról, a XIII. kerületi Teve utcában 2021. augusztus 11-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Sára Botond kormánymegbízott hangsúlyozta: augusztus 1. óta folyamatos a harmadik oltások felvétele; a mintegy 200 fővárosi idősotthon jelentős részébe már eljuttatták az oltóanyagot.

Az intézmények többségében meg tudják oldani a vakcina beadását, azokban a kisebb létesítményekben, ahol nincs saját orvos, a kormányhivatal szervezi meg az oltást - közölte a kormánymegbízott.

A mostani szállítás után a Pfizer, az AstraZeneca, a Sinopharm, a Janssen és a Moderna vakcinája érhető el - fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy az idősotthonok lakóin kívül mindenkinek, aki elmúlt 18 éves és négy hónapnál régebben kapta meg a második adag vakcinát, rendelkezésre áll az oltás.

A kezdeti öt kórházi oltópont helyett, már 13 oltópontot működtetnek városszerte és a háziorvosoknál is lehet igényelni a harmadik oltás beadását. Ugyanakkor zajlik még az első és második körös oltások beadása is - tette hozzá.

Sára Botond közölte: arra bíztatnak mindenkit, aki még egyáltalán nem kapott oltást, hogy igényelje a vakcinát, hiszen várható a járvány negyedik hulláma.

A harmadik oltás elsősorban az időseken kívül azoknak ajánlott, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek vagy akiknek az immunrendszere valamilyen okból legyengült - mondta.

Pest megyében a szociális otthonok lakóinak közel 60 százaléka már élt a harmadik oltás lehetőségével

Pest megyében a szociális otthonok lakóinak közel 60 százaléka már élt a harmadik oltás lehetőségével, és tovább folytatódik a bentlakók immunizálása - mondta a Pest megyei kormánymegbízott szerdán a dányi Akácfa Idősek Gondozóházában.

Tarnai Richárd elmondta: a harmadik oltás felvételének feltétele, hogy legalább négy hónap teljen el a második oltás és a harmadik között. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok szerint azok az emberek, akik szociális intézményekben élnek vagy dolgoznak, szinte kivétel nélkül élnek a harmadik oltás felvételének a lehetőségével.

„Mindenkit arra biztatok, hogy vegye fel a harmadik oltást, mivel az ősz valószínűleg segíteni fogja a vírus terjedését” - fűzte hozzá a kormánymegbízott.

Kapcsolódó írásaink

Nyugalmi periódusban van a vírus

ĀRusvai Miklós: Fontos lenne minél hamarabb minél több gyermeket beoltani, hogy kialakuljon náluk a teljes védettség az iskolakezdésre vagy röviddel az után