Krónika

Bécsben még kötelező a maszk

Hollandiában ismét otthoni a munka

Meredeken növekszik a fertőzöttek száma Izraelben, ám az átoltottságnak köszönhetően a súlyos betegek száma csak lassan emelkedik.

A minap rekordnak számító, 1411 új vírushordozót azonosítottak – legutóbb a harmadik hullám idején, márciusban mértek ilyen értéket. Hollandiá­ban sem jobb a helyzet, ahol a kormány ismét otthoni munkavégzésre szólította fel az állampolgárokat. Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök hibás döntésnek nevezte a koronavírus-
járvány visszaszorítására korábban bevezetett rendkívüli intézkedések enyhítését, ami az azt követően megugrott fertőzésszám miatt a bárok és éttermek újbóli, augusztus közepéig tartó éjszakai bezárásához vezetett.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter azt közölte, annak ellenére sem akarnak további intézkedéseket, hogy az új fertőzöttek napi tízezres nagyságrendű száma miatt Hollandia egésze sötétvörös besorolást kap az Európai
Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ térképén. Ausztráliából sem érkeztek jó hírek – ott a szigorú lezárások ellenére is nő a fertőzésszám.

Az Ausztriában július 22-től életbe lépő országos enyhítésekkel ellentétben Bécsben továbbra is érvényben marad
a maszkviselési kötelezettség – jelentette be Michael Ludwig, a főváros polgármestere.

Mint megírtuk, az országban mától – az élelmiszerboltok kivételével – nem lesz kötelező a maszkviselés a kereskedelmi egységekben, ugyanakkor a tartományok ennél szigorúbb rendel­kezéseket is hozhatnak, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja. Kapcsolódó hír, hogy a görög ortodox egyház zsinata körlevélben próbálja eloszlatni a védőoltással kapcsolatos téveszméket – írja a Kathimeriní című napilap. Mint a pópák közölték: „A koronavírus elleni vakcinákban nincsenek mikrocsipek. Ezek valóságtól elrugaszkodott elméletek, amelyek internetes félretájékoztatási kampányokon alapulnak.”

Worldometers: világszerte már csaknem elérte a 192,488 milliót a fertőzöttek száma, több mint 4,137 millióan elhunytak, és 175,1 millióan meggyógyultak. A Föld népességének eddig 26,6 százalékát oltották be. 

Kapcsolódó írásaink