Krónika

A túl korai nyitást nyögi Hollandia

Pár héttel a lazítások után újra berobbant a járvány, bezárták a szórakozóhelyeket

Hollandiában jelentősen nőtt a fertőzések száma, mióta feloldották a korlátozásokat. A szakértők a kormányt  hibáztatják, már a miniszterelnök is bocsánatot kért a túl korai nyitásért. Egy utrechti zenei fesztiválon csaknem ezer fiatal kapta el a vírust.

A túl korai nyitást nyögi Hollandia
Dj-k egy utrechti oltóközpontban. Nem jött be a „Bulizz a Janssennel” kampány, úgy tűnik, sokan nem várták meg, míg kialakul a védettség
Fotó: AFP/Robin Utrecht

Egy hét alatt ötszörösére nőtt Hollandiában a fertőzések száma, múlt héten csaknem 52 ezer embernek lett pozitív a tesztje, míg egy héttel korábban még csak 7888 volt ez a szám. A legtöbb új fertőzött a 18–24 éves korosztályból került ki. Csaknem ezren lettek koronavírusosak, miután július elején részt vettek Utrechtben egy kétnapos zenei fesztiválon. A kórházban ápoltak száma és a halálozási mutatók továbbra is alacsonyak. Szerdára több mint tízezer új fertőzöttet azonosítottak, amire december óta nem volt példa.

Június végén oldották fel az utolsó korlátozásokat, megnyitották a szórakozóhelyeket, ám azóta berobbant a járvány, terjed a delta variáns. Ezért múlt hétvégétől augusztus 14-ig újra bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket, a bároknak, éttermeknek, kávézóknak pedig éjfélkor van záróra. A fesztiválokat is le kell mondani, ezért mintegy harminc, a fesztivál­szektorban tevékenykedő szervezet indított pert a kormány ellen.


Az MTI a De Volkskrant című holland napilap alapján arról írt, hogy járványügyi szakértők szerint a vezetés nem gondolta át az éjszakai szórakozóhelyek újranyitásához használt belépési teszt rendszerének hiányosságait, a hatóságok nem ellenőrizték a vendéglátóipari helyiségek szellőztetésére vonatkozó szabályokat.

Kifogásolták, hogy Hugo de Jonge egészségügyi miniszter arra ösztönözte a fiatalokat, hogy oltassák be magukat a Janssen egydózisú vakcinájával, hogy utána egyből bulizhassanak, noha legalább két hetet kell várni a védettség kialakulásáig. De Jonge hétfőn elismerte, hogy a „dansen met Janssen” (bulizz a Janssennel) szlogen terjesztése gondatlan lépés volt részéről. Mark Rutte miniszterelnök is elnézést kért a túl korai nyitásért.

Veszélyes lehet a vakcinák keverése

Figyelmeztet a WHO

Káosz lehet a keresztoltásokból – jelentette ki Soumya Swaminathan. Mint a Hindustan Timesban olvasható, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa egy online sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, nagyon veszélyes az a trend, hogy az emberek maguk kezdik eldönteni, mikor és melyik második, harmadik, esetleg negyedik oltást adassák be maguknak.

A szakember emlékeztetett, a Pfizer–BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Bharat Biotech és az orosz Szputnyik V oltóanyagokat egyaránt két-két adagban, előre meghatározott időkülönbséggel kell beadni. Hozzátette, a keverésre vonatkozó, tudományosan elfogadott adatok ma csak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztéséről és a Pfizer termékéről állnak rendelkezésre.
(LMA)

Terjed a járvány Ázsiában

Indonézia az új gócpont

Indonéziában újabb rekordot döntött, 54 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek napi száma tegnap, meghaladva ezzel az Indiában jelentett esetek számát, és ezzel az ország Ázsia új koronavírus-gócpontjává vált – adta hírül az MTI. Egy nap alatt 991-en hunytak el. A hatóságok aggasztónak tartják, hogy a delta variáns egyre gyorsabban terjed Jáva és Bali szigeteiről.

Egy hónapja még nyolcezer körül mozgott a napi esetszám. Pandu Riono, az Indonéziai Egyetem járványügyi szakértője azt mondta, arra számítanak, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedni fog július folyamán, mert egyelőre képtelenek gátat szabni a vírus terjedésének. A szakértő szerint nem elégségesek a bevezetett korlátozások, a delta variáns miatt sokkal szigorúbb szabályokra lenne szükség.
(PS)

Az alkotmány gátat szab


Vucic a kötelező oltás pártján

Hamarosan elérheti az oltottak száma az ötven százalékot Szerbiában, de Aleksandar Vucic szerb államfő szerint aggasztó, hogy a vártnál lassabban halad az immunizáció, miközben a fertőzöttek száma heti szinten húsz százalékkal növekszik. Vucic a Pannon RTV tudósítása szerint arról beszélt, ha lehetne, kötelezővé tenné az oltást egyes kategóriákban, mint ahogy Francia- vagy Görögország kötelezővé teszi azt az egészségügyi dolgozók körében.

De ennek a szerb alkotmány gátat szab. Eközben Darija Kisic Tepavcevic szerb szociálisügyi miniszter lesújtónak nevezte, hogy eddig a 18–30 éves korosztály mindössze 17,42 százaléka volt hajlandó beoltatni magát.
(PS)

Worldometers: világszerte mintegy 189 millió a fertőzöttek száma, több mint négymillióan elhunytak, és 172,5 millióan meggyógyultak. 

Kapcsolódó írásaink