Krónika

Idén is rendhagyó a csíksomlyói búcsú

A hithez, a Szűz Máriához, a Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette prédikációjában a pünkösdszombati búcsú szónoka, a moldvai származású Salamon József gyimesbükki plébános.

Idén is rendhagyó a csíksomlyói búcsú
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b) és Kolozsvári Tibor csíkszeredai főszervező (b2) a csíksomlyói búcsúba tartó pünkösdi lovas zarándoklaton
Fotó: MTI/Kátai Edit

 Salamon József szülőföldje szóhasználatával élve jelentette ki, hogy „honn vannak”, vagyis otthonukban érzik magukat a csíksomlyói hegynyeregben a fogadalmi búcsú zarándokai.
Megjegyezte: a moldvai csángók számára Csíksomlyó évszázadokon át „a lelki oázist jelentette”, ahová eljőve anyanyelvükön imádkozhattak, énekelhettek, ahol önmagukra találtak, és megerősödtek.
„Amíg ez a ragaszkodás él a lelkekben Csíksomlyó iránt (...), lesz jövőnk, hitünk, lesznek értékeink, lesz elképzelés a jövőről” - hangoztatta.

Zarándokok érkeznek a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe
Zarándokok érkeznek a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe
Fotó: MTI/Veres Nándor

 Salamon József megemlítette: a csíksomlyói zarándokok kereszt alatt, sokan vándorbottal a kezükben jöttek a hegynyeregbe. Felidézte: amikor 1949-ben Márton Áron püspök a Gyimesekben bérmált, elterjedt a hír, hogy a kommunista hatóságok le akarják tartóztatni. A gyimesbükkiek ünneplő ruhába öltözve, támaszként és oltalmazóként használt bottal a kezükben kísérték a püspöküket Csíksomlyóra. Egymást védték a zászló és a kereszt oltalma alatt.

„Továbbra is haladjunk azon az úton, amely megerősít bennünket igazi összefogásban, egységben a nagyjainkkal együtt” - jelentette ki a szónok. Arra is kitért prédikációjában, hogy ha mindenki annyi időt szánna a jó terjesztésére, mint a bűnbakok keresésére, és a maga igazának az igazolására, hatalmas lenne az előrehaladás.

A búcsús szentmisét Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök mutatja be.

Az idei búcsú sajátos színfoltja volt Molnár Levente székelyföldi származású operaénekes, aki a zarándoklat világi fővédnökségét vállalta. A világhírű bariton Máriapócsról indulva részben gyalog tette meg az utat Csíksomlyóra, és elhozta az útba ejtett közösségek imaszalagjait. Molnár Levente a mise kezdete előtt elénekelte a palóc himnuszt, és elmondta: zarándoklatát a nemzet egységéért ajánlotta fel.

A búcsún kevesebben vettek részt, mint a járvány előtti alkalmakkor, de a tömeg most is betöltötte a hegynyerget.

Lovas, kerékpáros, gyalogos zarándokok vittek több száz imaszalagot a hegynyeregbe

Lovas, kerékpáros, gyalogos zarándokok vittek több száz imaszalagot Csíksomlyóra, a hagyományos pünkösdi búcsúnak otthont adó hegynyeregbe.

Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke pénteken felidézte: tavaly szervezték meg először, hogy az imaszalagok által üzenhessenek Csíksomlyóra azok is, akik nem tudnak részt venni a zarándoklaton. Akkor ugyanis a koronavírus-járvány miatt a hatóságok betiltották a tömeges zarándoklatot.

A csíksomlyói búcsúra tartó csíkkarcfalvi keresztalja gyalogos zarándoklata 2021. május 22-én reggel
A csíksomlyói búcsúra tartó csíkkarcfalvi keresztalja gyalogos zarándoklata 2021. május 22-én reggel
Fotó: MTI/Veres Nándor

A csíksomlyói hegynyeregbe érkező zarándokokat önkéntesek figyelmeztetik a maszkviselés kötelezettségére, és irányítják az egyes tájegységek számára kijelölt szektorok felé.

A zarándoklat szabályairól Kovács Gergely gyulafehérvári érsek közölte: idén nincs lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, a hívek csak gyalog, kerékpárral, személygépkocsival érkezhettek Csíkszeredába és a város határában lévő hegynyeregbe.

Az érseki körlevél 22 ezerben korlátozta a távolról érkező zarándokok számát, és arra is kitért, hogy kitűző nélkül csak a csíkszeredaiak vehetnek részt a búcsún. Később a város és a megye elöljárói pontosították, hogy ajánlott a kitűző, de az is felmehet a hegynyeregbe, aki korábban nem szerezte meg a plébániáján keresztül a belépőt.

Szombaton a zarándokok az irataik, kitűzőik ellenőrzése nélkül léphettek be a szentmise helyszínére, ahol a családok kis csoportjai egymástól távolságot tartva foglalták el helyüket a zöld gyepen.

 Székelyföld megannyi településéről gyalogos zarándokok „menetoszlopai” érkeztek a helyszínre. A zarándokok többsége idén Erdélyből érkezett. A gyakran változó, kiszámíthatatlan járványügyi szabályozások megnehezítették a külföldi zarándokok részvételét.

Zarándokként vonult fel a hegynyeregbe Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is.

Idén a hatóságok engedélyezték, hogy a zarándokok korlátozott számban jelen legyenek, de ez nem akadályozta meg azt, hogy idén is elinduljanak a szalagokra írt üzenetek.

A csíksomlyói búcsúba tartó pünkösdi lovas zarándoklat résztvevői Tusnádfürdő határában
A csíksomlyói búcsúba tartó pünkösdi lovas zarándoklat résztvevői Tusnádfürdő határában
Fotó: MTI/Kátai Edit

Míg tavaly Brassó és Marosvásárhely volt a két legtávolabbi pont, ahonnan a szalagokat begyűjtő zarándokok indultak, idén valamennyi erdélyi, partiumi és bánsági római katolikus egyházmegyéből megszervezték az üzenetek összegyűjtését. Lovas, kerékpáros és gyalogos zarándokok viszik azokat a botokat, amelyekre egy-egy településen felkötik a helyi közösség üzenetét tartalmazó szalagot. A zarándokokat általában a pap fogadja és áldja meg, a szalagot pedig rendszerint a polgármester köti a botra.

A szalaggyűjtés egyházi fővédnökségét Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke, világi fővédnökségét Molnár Levente operaénekes vállalta. A világhírű bariton programjait lemondva gyalogosan tette meg a Máriapócs és Csíksomlyó közötti zarándokút egyes szakaszait.

Lóháton zarándokolt pénteken Tusnádfürdőről Csíksomlyó felé Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is, aki többek között a nagyvilágban szétszórt magyar közösségek és a Kárpát-medencei nemzetrészek imaszalagjait viszi magával. Az államtitkár elmondta: úgy érzi: a nemzeti összetartozás érzését erősíti az imaszalagok összegyűjtése.

A lovas zarándoklat szervezője, Kolozsvári Tibor elmondta: Székelyföld minden szegletéből indultak lovas zarándokok. Arra számítanak, hogy mintegy 150 lovas zarándok sorakozik fel péntek délután 17 órakor a csíksomlyói hegynyeregben. A több száz imaszalag elhelyezésére a szervezők lécekkel összekötött kopjafapárt helyeztek ki a Hármashalom-oltár oldalán.
 

Kapcsolódó írásaink

Az egyház születésnapja

Ā„Miután tehát Isten jobbjára emelkedett, megkapta az Atyától, majd pedig kiárasztotta a megígért Szentlelket. Ez az, amit ti láttok és hallotok” – mondja pünkösdi beszédében Péter apostol

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom