Krónika

Hamarosan landol a vörös bolygón a kínai marsjáró

A légkört és a talajt vizsgálja az eszköz

A Tienven–1 (Kérdések a mennynek) kínai űrszonda marsjárója pekingi idő szerint május 15–19. között landol a Marson, az Utopia Planitia-síkságon.

Ezzel teljesíti Kína az első saját Mars-misszióját – adta hírül az MTI. A szonda február 10-én, hét hónapig tartó, 55 millió kilométeres út megtétele után állt Mars körüli pályára, majd két napra rá videófelvételeket küldött a bolygóról. Az űrhivatal által megadott időkeretben a szondáról leválik, majd ejtőernyők segítségével a bolygó felszínére ereszkedik egy leszállóegység, fedélzetén a Csu-zsung nevű marsjáróval, amely három hónapon át fog vizsgálódni.

A mintegy 240 kilogrammos járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tian­ven–1-ről fogják vezérelni. A bolygó légkörét és talaját vizsgálja majd, képeket készít, és feltérképezi a környéket. A következő évben Kína saját űrállomást akar építeni, és 2030-ig asztronautákat küldene a Holdra.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom